Neopovrhujte vrakovištěm. Poradíme, kdy se tam vyplatí koupit náhradní díly

Vladislav Jasan
30. 7. 2019 6:02
Pro šetrného motoristu může být vrakoviště místem, kde výhodně pořídí jinak drahé náhradní díly. Může ušetřit a často se paradoxně dostat i ke kvalitnějším kusům, než by byl originální díl koupený za draho v servisu. Poradíme, co beztrestně na "vrakáči" koupit a jak se nespálit.

V předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje, pravidelnou údržbu auta a také na vysvětlení rozdílů mezi nejrůznějšími typy náhradních dílů.

Foto: iStock

Co na vrakovišti koupit? Světla, ale ne všechna

Zajímavou možností úspory třeba po nezdařeném parkovacím manévru jsou světla z vrakoviště - zvláště zadní, mlhovky a případně boční blinkry, které netrpí na "slepnutí". Poškození hlavních světlometů (mléčné zbarvení krycích plastů UV zářením, drobné trhliny v nich či slepnoucí paraboly) je nicméně vidět pouhým okem, takže i ty lze doporučit použité.

Naproti tomu kupovat samostatně použité vysokonapěťové xenonové výbojky a startéry není většinou moc dobrý nápad (celé tělo xenonu klidně). Světla z vrakoviště jsou výrazně lepší nápad než náhrada poškozených světel laciným "tuningovým" osvětlením či koupě těch nejlevnějších napodobenin z aftermarketu. Třeba takový levný blinkr jedničkové Octavie vyjde na necelých 200 korun (originál je za 880 Kč). Použitý stojí dvě až tři stovky a rozhodně po dvou měsících v provozu nezežloutne.

 

Právě se děje

Další zprávy