Neopovrhujte vrakovištěm. Poradíme, kdy se tam vyplatí koupit náhradní díly

Vladislav Jasan
30. 7. 2019 6:02
Pro šetrného motoristu může být vrakoviště místem, kde výhodně pořídí jinak drahé náhradní díly. Může ušetřit a často se paradoxně dostat i ke kvalitnějším kusům, než by byl originální díl koupený za draho v servisu. Poradíme, co beztrestně na "vrakáči" koupit a jak se nespálit.

V předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje, pravidelnou údržbu auta a také na vysvětlení rozdílů mezi nejrůznějšími typy náhradních dílů.

Foto: iStock

Na co dát na vrakovišti pozor? Na elektroniku

Chcete-li koupit použité elektronické a elektrické díly, vždy se minimálně "nanečisto" přesvědčte o jejich funkčnosti nebo se domluvte na výměně, pokud nebude díl funkční. Elektromotorky oken, sahary, ventilátory, čerpadla ostřikovačů, motorky stěračů atp. lze vyzkoušet, přepínače včetně páček pod volantem, ovladačů oken atd. alespoň proměřit.

I zde platí důrazné varování před nákupem pro váš vůz typicky závadových dílů. Šance, že koupíte bezproblémový kousek (byť by aktuálně fungoval, s vysokou pravděpodobností bude před smrtí) se bude blížit nule.

Diskutabilní je nákup řídicích jednotek - na jednu stranu dává smysl, protože originály jsou i na starší auta velmi drahé a aftermarket neexistuje. Ověřit funkčnost řídící jednotky bez namontování do vozu takřka nelze a domluvit se na vrácení peněz za nefunkční díl bude také problém. Pokud je totiž závada v okruhu elektroniky (typicky zkratová), nemusí ji diagnostika být schopna indikovat a i funkční řídicí jednotku může závada "odpálit" okamžitě po otočení klíčkem. Pečlivá kontrola všech dalších možných vlivů je při podezření na závadu řídící jednotky naprosto klíčová.

 

Právě se děje

Další zprávy