Zapomenuté prototypy východního bloku. Tato auta komunisté nepustili do výroby

Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 10. 2021 6:32
Éra do jisté míry izolovaného východního bloku automobilům moc neprospívala. Socialistické vlády neměly peníze na jejich modernizaci, a i když šikovných konstruktérů nebylo málo, prostor pro invenci měli značně omezený. To se ukázalo i na relativně malém množství prototypů, které socialistické značky vyprodukovaly. Nakonec jsme z nich vybrali deset zajímavých a trochu zapomenutých.
Foto: Radek Pecák

Moderní Trabant vznikl i díky Škodě

Mezi nejznámější zašlapané projekty automobilů východního bloku patří bezpochyby Škoda 720 a potom modely Škoda 740 a 760 (především druhému jmenovanému modelu byl na Aktuálně.cz věnován samostatný článek). Na vývoji dvojice 740 a 760 přitom v Mladé Boleslavi nepracovali sami, ale měli k ruce na pomoc techniky a konstruktéry z NDR, konkrétně z automobilek Wartburg a Trabant. Obě také vyrobily řadu vlastních návrhů, jak by případné budoucí auto vzešlé ze společného vývoje a kooperace mohlo vypadat.

Trabant nejprve ze spolupráce se Škodou a Wartburgem vytěžil ne zrovna nejpohlednější koncept P760. Jeho výroba nedopadla, ve Cvikově se ale myšlenky na modernějšího následovníka 601 úplně nevzdali. Výsledkem byla mezi roky 1973 a 1979 vyvíjená řada P610. Jednalo se o hranaté třídveřové hatchbacky, konkurující třeba Renaultu 5. Karoserie byla ocelová, čtyřtaktní motory pocházely z vývoje Škody.

Podle Andyho Thompsona a jeho knihy Cars of Eastern Europe: The Definitive History vzniklo na dvacet různě tvarovaných prototypů Trabantu P610. Začátek výroby byl naplánován na rok 1982, ročně jich mělo vznikat asi 150 tisíc. Projekt ovšem došel do takové fáze vývoje, že bylo potřeba, aby stát investoval do výrobních zařízení. A protože NDR na tom byla koncem 70. let finančně špatně, potřebné prostředky se do Cvikova nedostaly. Trabant P610 tak v listopadu 1979 skončil, naopak 601 a později chvíli čtyřtaktní Trabant 1.1 pokračovaly až do dubna 1991.

 

Právě se děje

Další zprávy