Nová auta v Česku: Dacia na plyn se vrací, většina novinek ale jezdí na elektřinu

Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 1. 2020 6:02
Přelom roků 2019 a 2020 přinesl na český trh několik nových automobilů. A v souladu s aktuálními trendy je řada z nich elektrická nebo alespoň plug-in hybridní, na elektřinu tedy ujedou několik desítek kilometrů. Našly se ale i modely ze zcela opačného konce automobilového spektra. Na výběr aktuálních novinek i s jejich českými cenami se podívejte do galerie.

První elektrická Honda

Malá elektrická Honda e patřila mezi hvězdy loňského frankfurtského autosalonu a po půl roce od premiéry zná také české ceny. Nejlevnější verze stojí 899 900 korun, což za auto s délkou ani ne 3,9 metru není málo. Mimo elektromotor má však Honda výhodu bohaté výbavy. Už v základu tak například vozí kamery místo zrcátek, kompletní sadu elektronických bezpečnostních asistentů včetně adaptivního tempomatu, navigaci, dvě dvanáctipalcové obrazovky či světlomety LED.

Pod kapotou je elektrický motor s výkonem 100 kW, který pohání zadní nápravu. Akumulátor má kapacitu 35,5 kWh, přičemž automobilka udává dojezd až 220 km.

Vedle základní varianty je k dispozici ještě Honda e Advance, která kromě ještě o něco bohatší výbavy včetně vnitřního zpětného zrcátka řešeného kamerou nebo sledování mrtvého úhlu přináší i upravené pohonné ústrojí. To má 113 kW a auto s ním z 0 na 100 km/h zrychluje za 8,3 sekundy - o 1,2 sekundy rychleji než v základní verzi. Kapacita akumulátoru se nemění, stejný je i udávaný dojezd. Cena je ale o 77 tisíc korun vyšší. A jak bývá u japonských značek zvykem, ceník je pevný, jediným příplatkem je metalický lak.

Ceník Honda e

e / 100 kW 899 900 Kč
e Advance / 113 kW 976 900 Kč
 

Právě se děje

Další zprávy