Všechna čínská auta nejsou pojízdné rakve, ukázaly poslední crash testy

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 9. 2021 6:04
Nezávislá organizace Euro NCAP během poslední série crash testů vyzkoušela celkem pět aut, která nabídla průřez aktuálními pohonnými ústrojími. Proti zdi se rozjely benzinové Subaru Outback, plug-in hybrid Lynk & Co 01, vodíková Toyota Mirai a čistě elektrické Audi Q4 e-tron a Nio ES8. Ukázala se také zvyšující se bezpečnost čínských výrobců. Přinášíme kompletní výsledky.
Video: Euro NCAP

Nio ES8: *****

Ochrana dospělých: 82 %
Ochrana dětí: 84 %
Ochrana chodců a cyklistů: 72 %
Asistenční systémy: 92 %

Další čínskou novinkou je čistě elektrické, velké, až sedmimístné SUV automobilky Nio. V Evropě se již prodává v Norsku a firma rovněž má zastoupení v Německu. Na rozdíl od Lynk & Co však Nio nespoléhá na techniku evropských výrobců.

Při simulovaných nárazech pak Nio mírně ztrácí. "Mimo jiné se ukázalo, že přední partie modelu ES8 mohou být při čelním nárazu velice nebezpečné pro posádku druhého vozu," komentuje výsledky bezpečnostní expert autoklubu ÖAMTC Max Lang.

Velice dobrého výsledku naopak čínský vůz dosáhl v hodnocení asistenčních systémů, společně se Subaru Outback patří mezi první vozy, které sledují pohyb očí řidiče a kontrolují i to, jak ovládá volant. Pokud usoudí, že je šofér unavený, doporučí mu zastávku. "Tento systém se v budoucnu stane standardem," píše Euro NCAP v tiskové zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy