Automobilky vyrábí interiéry i karoserie z odpadků. Chtějí bojovat za lepší planetu

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 11. 2019 7:15
Plasty, přírodní i umělá kůže, hliník nebo uhlíková vlákna. Materiály, které jsou v nových autech naprosto běžné. Stále více značek ale také začíná používat materiály šetrnější k životnímu prostředí. Nechybí proto recyklované plasty, odpad z výroby vína nebo i kompletně veganská kabina. Na příklady zajímavých některých ekologických řešení u nových aut se podívejte do galerie.
Foto: Porsche

Závodní bioPorsche

Biopotraviny, biobavlna a teď už i bioPorsche. Tedy minimálně z části. A nejde přitom o nějaký nerealistický koncept, ale vůz, který se bude reálně nabízet zákazníkům, třebaže je určený pouze pro závodní tratě. Model 718 Cayman GT4 Clubsport totiž v případě dveří a zadního spoileru disponuje jako první sériové závodní auto díly z kompozitu vyztuženého biovlákny.

Tato biovlákna získává automobilka především ze zbytků zemědělské produkce. Mezi ně patří vlákna konopná nebo lněná. Německý výrobce uvádí, že z hlediska hmotnosti a tuhosti má materiál podobné vlastnosti jako kompozit vyztužený uhlíkovými vlákny. Ostatně něco podobného zkouší značka už od roku 2015, čili má s podobným materiálem dostatek zkušeností.

Samotný Cayman má pak jako srdce 3,8litrový šestiválec boxer o výkonu 313 kW, zadní kola pohání šestistupňová dvouspojková převodovka. Auto se podle zaměření nabízí ve dvou verzích - pro amatérské i profesionální závodníky.

 

Právě se děje

Další zprávy