Nejznámější ruská automobilka má 55 let. Připomeňte si deset ikonických modelů Lada

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 7. 2021 7:13
Před 55 lety, 20 července, bylo rozhodnuto o vzniku nové sovětské automobilky. AvtoVAZ, jehož automobily známe pod označením Lada, vyrostl prakticky na zelené louce a od roku 1970 začal vyrábět auta. Rozjezd byl pomalejší, nicméně loni vyrobili v Toljatti auto s pořadovým číslem 30 milionů. Připomeňte si v galerii deset ikonických automobilů Lada za 55letou historii značky.
Foto: AvtoVAZ

Lada Naděžda

Jestliže modely 110/111/112 a Priora sice jsou v Evropě známé, ale věhlasu Samary nebo žigulíků nedosahovaly, pak je MPV Naděžda úplně neznámým modelem ruské automobilky. Nicméně poměrně zajímavým. Základem sedmimístného modelu s bočními posuvnými dveřmi na straně spolujezdce je totiž pětidveřová Lada Niva. Platforma byla mírně upravena, nicméně auto má podobně jako Niva poháněná všechna kola.

Vývoj začal v říjnu 1995, malosériová výroba odstartovala o tři roky později. Jednalo se mimochodem o první sériové ruské MPV. Naděžda se nicméně navzdory celoevropskému trendu té doby prodejním hitem nikdy nestala. Oproti Nivě i některým dováženým modelům měla vyšší cenu a horší kvalitu, navíc byla oproti dovážené konkurenci brzy relativně zastaralá. Produkce skončila v roce 2006, vzniklo jen něco přes osm tisíc kusů tohoto modelu.

 

Právě se děje

Další zprávy