Staré škodovky a mladé krásky. Oblíbený kalendář je tu a je zase na co koukat

Staré škodovky a mladé krásky. Oblíbený kalendář je tu a je zase na co koukat
Na titulní straně kalendáře o velikosti A2 je modrý MTX Roadster zvěčněný u přehrady Les království. A všechny tři modelky, které se v kalendáři pro rok 2025 objevily.
Zelená 110 R prozáří leden. Jde o typ vyrobený v roce 1980 a má za sebou kompletní renovaci.
Sestřička před nemocnicí U Apolináře a škodovka na převoz krve. Konkrétně jde o nejstarší vůz, který se v kalendáři objevil, a to 1201 STW. Jde o repliku vozu.
Škoda Rapid LDD Standard. Auta přestavovala britská firma Ludgate Design & Development na kabriolety. Vznikly dvě varianty. Standard a polokabrio Lux. Část produkce vznikla z vozu Rapid 130 a pozdější kusy z Rapidu 135, protože jeho motor splňoval emisní limity v západní Evropě a uměl jezdit na bezolovnatý benzin. Celkem vzniklo necelých 350 vozů, takže jde vlastně o nejběžnější verzi Rapida cabrio. Tento kousek si objednal zákazník z Belgie, jde tedy o vzácný exemplář s levostranným řízením. Zobrazit 13 fotografií
Foto: Radim Kořínek
Eva Srpová Eva Srpová
před 2 hodinami
Škodateam klub v AČR opět vydává kalendář s historickými vozy, které na fotkách oživují také fešné dámy. Z kalendáře už se stala tradice a je o něj velký zájem. Podívejte se, která auta budou příští rok zdobit zdi nadšenců.

Na zdech sběratelů aut, ve firmách a také autodílnách budou příští rok viset zase tuzemské kalendáře historických vozů, na jejichž fotkách se nechaly zvěčnit i modelky. 

Už osmnáctým rokem je vždy vydává Škodateam klub v AČR. Loni vedle tradičního kalendáře s historickými vozy značky Škoda prezident klubu Roman Schavel realizoval také svůj několik let připravovaný plán vytvořit ještě jeden kalendář s "neškodovkami", tedy veterány jiných oblíbených značek.

A protože se 1500kusová série okamžitě vyprodala, potvrdilo se mu, že o hezké kalendáře se starými vozy a mladými kráskami je zkrátka pořád zájem. "Jedná se opět o limitovanou edici výjimečného kalendáře a v dnešní době genderové vyváženosti a potírání zaběhlých stereotypů je možná i poslední svého druhu," směje se Schavel.

Historie klatovských kalendářů

Kalendář vydává Škodateam klub v AČR, klub, který pořádá srazy vozů Škoda, ale i amatérskou rallye či Rally ples v Klatovech a přes deset let provozuje autokino. První vydali v roce 2007.

Před objektivem stály pro kalendář 2025 Mirka Pikolová, na soutěži Miss 2019 se umístila na třetí příčce, objevila se i v pořadu Love Island nebo Tvoje tvář má známý hlas. Další modelkou byla Tereza Hudáková s tituly Supermiss 2018 a Top model of the year 2016 a do třetice Adriana Havlíková.

Fotografování letos probíhalo od Dobřan až po Krkonoše, autoři si zakládají na tom, aby se fotilo na hezkých a zajímavých místech. "Jsme pyšní na fotku s černilovským mlýnem. Nejblíže Klatovům, kde má Škodateam klub AČR své sídlo, se fotilo na motokrosové trati v Dobřanech, kde jsme fotili vítězný vůz Škoda 130 LR na Safari Classic Rallye v Keni. Bylo to akční, fotili jsme auto ve skoku. Dobřanská krajina vypadá vyprahle skoro jako v Africe," popisuje Schavel.

Proto pro rok 2025 opět Škodateam klub v AČR vydal kalendáře dva. Ve škodováckém jsou krásné vozy členů klubu, už na titulní straně je zvěčněný MTX Roadster v modrém laku. Jde o dvoumístný roadster postavený na bázi Škody Favorit z roku 1995. Vozidla upravovali v mělnické továrně Metalex. 

"Dávali jsme si i záležet, kde jsme auta fotili. Třeba Metalex jsme zvěčnili u fotogenické přehrady Les Království," popisuje Schavel.

Mezi další auta se tentokrát zařadily modely jako například 110R, Škoda 1201 STW v úpravě pro převoz krve, vyfocená před nemocnicí U Apolináře spolu s modelkou v dobovém kostýmu sestřičky.

Raritou je Felicia Fun dovezená ze Španělska, hezky vypadá Garde i 1000 MBX s přívěsným vozíkem, jehož plánek na sestavení kdysi otiskli v časopisu Urob si sám. Zvěčnila se Octavia, dále 1202 STW jako replika vozu pro Veřejnou bezpečnost či 130 LR, vůz speciálně postavený pro soutěž East African Safari Rally Classic v Keni.

Raritou je nepochybně také Banham Spyder 120 od britského úpravce, který se v 70. letech zabýval přestavbami luxusních limuzín na kabriolety a později začal na bázi menších a levných vozidel dělat repliky legendárních aut. A právě pro repliku Porsche 550 Spyder použil základ ze Škody 742/743. V tomto případě šlo o Škodu Rapid.

"Karoserie je kompletně z laminátu a interiér byl individuální. Některé vozy přiznávaly původ logem Banham, některé si hrály na Porsche," popisuje Roman Schavel z klubu nadšenců.

Na fotografie jednotlivých měsíců se podívejte do galerie, objednávat kalendář jde na stránkách klubu Škodateam.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy