Jak poznat zvrhlíka? Rusko chce sexuálním menšinám odebrat řidičský průkaz

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
14. 8. 2024 5:37
Ruské ministerstvo zdravotnictví navrhuje schválit nový seznam zdravotních kontraindikací pro řízení motorových vozidel, včetně "poruch sexuální preference" a "poruch genderové identity". Informaci přinesla státem řízená agentura TASS.
Foto: Moskevská tisková agentura

Odpovídající návrh nařízení vlády Ruské federace byl zveřejněn na portálu chystaných regulačních právních aktů.

Seznam obsahuje deset skupin nemocí - organické, včetně symptomatických duševních poruch, jako je schizofrenie, schizotypní poruchy a poruchy s bludy, poruchy nálady, neurotické, stresové a somatoformní poruchy, mentální retardace, duševní poruchy a poruchy chování, poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek, epilepsie, anomálie barevného vidění nebo binokulární vidění.

Jak ale upozorňuje TASS, na novém seznamu jsou i poruchy osobnosti a chování v dospělosti, stanovené podle mezinárodně uznávaných kódů Světové zdravotnické organizace v takzvané desáté revizi (MKN-10).

Konkrétně jde o poruchy sexuální preference (F65), včetně fetišismu, exhibicionismu, voyeurismu, pedofilie a sadomasochismu, a také poruchy genderové identity (F64), včetně transsexualismu, transvestitismu s dvojí rolí a dětské poruchy genderové identity. "Pokud bude návrh schválen, vstoupí v platnost 1. září 2025," píše TASS.

Zákaz řízení motorových vozidel je dalším pokračováním tažení proti sexuálním menšinám, které v červnu 2013 odstartoval federální zákon zakazující propagaci homosexuality. Jeho přijetí ruská Státní duma odůvodnila "ochranou dětí", koncem roku 2022 jej ale rozšířila na všechny věkové kategorie.

Situace sexuálních menšin se v Rusku výrazně zhoršila po vypuknutí války na Ukrajině, kdy režim agresi proti jinému státu často spojuje s bojem proti homosexuálům a obecně proti "dekadencí prohnilého Západu".

Na této vlně se nese i prohlášení poslance Státní dumy Ruské federace Vitalije Milonova, kterého se portál OSN Media zeptal, co si o návrhu ministerstva zdravotnictví myslí: "Odhalit zvrhlíky na silnici je snadné. Milují jízdu po krajnici, tónují si přední skla, jezdí s obrysovými světly a v dopravních zácpách naplno pouštějí svou stupidní hudbu. Někteří sodomité jsou také milovníci hlasitých výfuků," odůvodnil nutnost zásahu proti LGBT řidičům poslanec Molonov.

Mohlo by vás zajímat: 
Rusistka Alena Machoninová o životě v Rusku

Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy