Francouzský útok na Škodu Fabia. Renault představil nové Clio, Peugeot nástupce 208

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 3. 2019 10:02
Nejvýznamnější novinky ženevského autosalonu? Z pohledu běžného zákazníka malé hatchbacky Peugeot 208 a Renault Clio. Oba francouzští kohouti představili nesmiřitelné soupeře jen pár desítek metrů od sebe. Oba míří na stejnou klientelu, každý však svou cestou. Jací jsou noví vyzyvatelé Škody Fabia a spol., jsme zjišťovali přímo na švýcarském autosalonu.

Podívejte se na všechny malé hatchbacky na českém trhu s cenou do 280 tisíc korun. Najdete je zde.

Foto: Jan Matoušek

Kabina Renaultu Clio, především v provedení s 9,3palcovým vertikálním displejem multimediálního systému, působí nečekaně dospěle a designově povedeně. Vyložený problém není ani sedmipalcová obrazovka (na snímku), která částečně vystupuje do prostoru. Co může být pro někoho překážkou, to je lesklý rámeček obrazovky, její okolí je tak po chvíli zahrnuto otisky prstů (na druhou stranu předchůdce nabízel v klavírní černi celou středovou konzoli). Zajímavým řešením jsou "klávesy" některých ovládacích prvků, a také panel ovládání klimatizace s obrazovkami - podobné řešení lze najít třeba i v Dacii Duster. Potěší mírné natočení středové konzole směrem k řidiči.

V porovnání s Peugeotem 208 se sedí o něco výše, což nebylo způsobeno pouze tím, že 208 byla ve sportovnější verzi GT Line. Nový volant je mnohem lepší než předchozí, chybí mu lakované (a občas mírně ostré) elementy, naopak má vkusně integrovaná tlačítka. Pocit za volantem nicméně není (subjektivně) tolik sportovní, což ale může vyhovovat většímu množství řidičů. Digitální budíky pak mají od sedmi do deseti palců, a ačkoliv jejich čitelnost je také výborná, designem se těm ve 208 nevyrovnají.

 

Právě se děje

Další zprávy