Francouzský útok na Škodu Fabia. Renault představil nové Clio, Peugeot nástupce 208

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 3. 2019 10:02
Nejvýznamnější novinky ženevského autosalonu? Z pohledu běžného zákazníka malé hatchbacky Peugeot 208 a Renault Clio. Oba francouzští kohouti představili nesmiřitelné soupeře jen pár desítek metrů od sebe. Oba míří na stejnou klientelu, každý však svou cestou. Jací jsou noví vyzyvatelé Škody Fabia a spol., jsme zjišťovali přímo na švýcarském autosalonu.

Podívejte se na všechny malé hatchbacky na českém trhu s cenou do 280 tisíc korun. Najdete je zde.

Foto: Jan Matoušek

508 venku, 508 vevnitř. I v kabině se malý Peugeot inspiroval svým větším sourozencem a opět to není na škodu. Především tu vizuální, protože kabina s výše umístěnou obrazovkou infotainmentu s úhlopříčkou až 10 palců a níže posazenými tlačítky ve stylu kláves vypadá výborně. Na první pohled se nám zdá, že kabina Peugeotu působí hodnotněji než kabina Renaultu, a to ani ten v tomto ohledu na tom není vůbec špatně. Na druhou stranu někomu může vadit jednak to, že k řidiči je natočená pouze obrazovka, nikoliv celý středový panel, a jednak také klavírní lak u některých verzí. Ten je rychle posetý otisky prstů. Příznivci méně přeplácaného designu nejspíše také neuvítají falešné karbonové dekory některých variant.

Chvíli si zvykat je potřeba také na i-Cockpit - tedy řešení s malým volantem a výše posazenými digitálními 3D budíky (volitelně), které jsou dobře čitelné i designově povedené. Pokud chcete totiž vidět na přístrojový panel, musíte mít volant (zhruba při výšce 180 cm) poměrně nízko. Jen tak nepřekáží relativně tlustý, ale dobře se držící věnec, ve výhledu. Poloha za volantem je pak překvapivě nízká, zkoušená verze GT Line pocit sportovnosti umocňovala ještě sedadly s výraznějším bočním vedením (Renault Clio RS Line je nabízí také). Při nízkém posezu a poměrně masivní středové konzoli tak můžete nabýt dojmu, že vás kabina přirozeně obklopuje a vytváří sportovnější dojem, než na co 208 technicky stačí.

 

Právě se děje

Další zprávy