Sledujte záznam z autosalonu: Ženevské premiéry Škodovky a tisková konference

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 5. 3. 2019 10:38
Škoda dnes na autosalonu v Ženevě představí ve světové premiéře SUV Kamiq a vizi elektrického crossoveru Vision iV. Na tiskovou konferenci se můžete podívat živě na Aktuálně.cz.
Škoda v Ženevě představila nové SUV Kamiq | Video: ČTK, Škoda Auto

Škoda Kamiq je třetím a nejmenším SUV v nabídce značky, postaveno je na stejných základech jako hatchback Scala. Velikostně odpovídá stále velice populární Škodě Yeti - na délku má lehce přes 4,2 metru, kufr pojme 400 litrů zavazadel.

Oproti Yetimu ale Kamiq nenabídne pohon všech kol, protože platforma MQB-A0 k tomu není uzpůsobena. Benzinové motory známe i ze Škody Scala, mají objem 1,0 nebo 1,5 litru a s výkonem od 85 do 110 kilowattů, na výběr bude i 85kilowattový diesel a později se v nabídce objeví 66kW litr na stlačený zemní plyn a také slabší 70kW verze benzinového litrového tříválce.

Stejně jako ve Scale je pojat i prostorný interiér s volně stojící obrazovkou palubního systému, budíky mohou být na přání zcela digitální. Prodávat se Kamiq začne ve druhé polovině letošního roku.

Podrobné představení Škody Kamiq naleznete zde:

Druhou zásadní novinkou u Škody je vize elektrického modelu s označením Vision iV. Jedná se o studii SUV-kupé, která by mohla být předobrazem sériového vozu, jež se na trhu objeví v červnu příštího roku.

Škoda v Ženevě představila elektromobil Vision iV | Video: ČTK, Škoda Auto

Auto je postaveno na speciální platformě MEB, která je určena přímo pro elektromobily a Volkswagen na ní plánuje mimo jiné elektrickou alternativu ke Golfu v podobě modelu ID. Využije ji rovněž Seat a Audi.

Auto velikostně prakticky odpovídá modelu Kodiaq, o jeho pohon se stará dvojice elektromobilů (na každé nápravě jeden) o celkovém výkonu 225 kilowattů.

Díky vysokému výkonu by auto mělo z nuly na sto zrychlit za 5,9 sekundy, pružná akcelerace z osmdesátky na sto dvacet zabere jen čtyři vteřiny. Dojezd by se přitom měl pohybovat okolo 500 kilometrů a dobíjení na 80 procent kapacity by mělo zabrat jen 30 minut.

Novinkou pro Vision iV má být rovněž vysokorychlostní internetové připojení pomocí mobilní sítě páté generace a také autonomní řízení na úrovni tři, které by konceptu mělo umožnit, aby uměl jet sám po dálnici. 

Podrobné představení Škody Vision iV naleznete zde:

Třetí novinkou je koncept elektrokola nazvaného Klement. Jedná se o představu Škody o dopravních prostředcích, které by mohly v budoucnu jezdit ve městech. Kolo nemá klasické šlapky, místo toho má dvojici pedálů, s nimiž se ovládá akcelerace a brzdění. 

Elektromotor má výkon čtyři kilowatty, Klement umí jet rychlostí až 45 kilometrů za hodinu a ujede až 62 km. Nabízí i takové detaily jako vyhřívaná řídítka, schránku na mobil s bezdrátovým dobíjením nebo brzdy s ABS. 

Nejen auta. Škodovka v Ženevě představila i elektrokolo. | Video: ČTK, Škoda Auto

Mimo tyto tři novinky si veřejnost bude moci na autosalonu prohlédnout rovněž Škodu Scala nebo rallyeovou Škodu Fabia R5.

Všechny nejdůležitější novinky z autosalonu v Ženevě naleznete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy