Do roku 2025 chce mít Audi 12 elektroaut. V Ženevě ukazuje variaci na Škodu Vision iV

Prohlédněte si koncept Q4 e-tron na oficiálních fotografiích.
Foto: Audi
ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
5. 3. 2019 11:15
Německá automobilka Audi plánuje do roku 2025 nabídnout 12 plně elektrických modelů. Do konce příštího roku jich bude mít pod označením e-tron v nabídce pět. Automobilka to oznámila na autosalonu v Ženevě, který dnes otevřel své brány novinářům a odborné veřejnosti.

Automobilka přišla s prvním plně elektrickým modelem v podobě velkého SUV loni a na začátku letošního roku dodala první vozy zákazníkům. Zatím poslední elektrickou novinkou, kterou Audi předvádí v Ženevě, je Q4 e-tron koncept. Kompaktní elektrické SUV o délce 4,59 metru má dva elektromotory o celkovém výkonu 225 kW a dojezd 450 kilometrů. V sériové podobě se začne prodávat na konci příštího roku.

Jeho technika včetně použité platformy MEB odpovídá i elektrické studii Škoda iV, kterou na ženevském autosalonu prezentuje mladoboleslavská automobilka.

Na konci roku 2020 by měla dorazit i produkční verze sportovního elektrického kupé e-tron GT. Technologii pro tento vůz automobilka Audi vyvíjela spolu s firmou Porsche, která patří do koncernu Volkswagen stejně jako Audi. Vůz stojí na společné platformě Audi a Porsche pod označením PPE (Premium Platform Electric), která je určená pro elektrické vozy obou značek.

Firma chystá ještě menší modely e-tron Sportback a speciálně pro Čínu určený Q2L e-tron. Již dnes je v prodeji elektrické SUV prostě označené jen jako e-tron. Audi chce svou modelovou ofenzivou pokrýt většinu segmentů.

Automobilka Audi už dříve oznámila, že do roku 2025 chce mít přes 20 elektrických modelů včetně vozů na hybridní pohon.

 

Právě se děje

Další zprávy