Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Foto: Volkswagen

Volkswagen Phaeton: Luxus pro masy se neuchytil

Megalomanství Ferdinanda Piëcha a jeho touha po dokonalosti se naplno projevily s Volkswagenem Phaeton. Cílem bylo dostat mainstreamovou automobilku mezi smetánku typu Audi A8, BMW řady 7 nebo Mercedes-Benz třídy S. Proto také musela vzniknout exkluzivní prosklená továrna v Drážďanech, kde se Phaeton vyráběl ručně. Vůz skutečně nabídl palubní luxus zmíněných modelů, navíc podpořený velkoobjemovými motory s větším počtem válců (v nabídce nechyběl ani šestilitrový motor W12).

Piëch se ale u Phaetonu přepočítal, protože zákazníci o drahou, i když technicky i výbavově vytříbenou limuzínu bez prestiže Mercedesu nebo BMW příliš zájem neměli. Auto navíc výrazně připomínalo menší, levnější a lidovější Passat. Podobně jako A2 patří i Phaeton mezi historicky nejztrátovější automobily, mizerné prodeje pomohla pouze částečně vylepšit Čína.

 

Právě se děje

Další zprávy