Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Foto: Audi

Audi A2: Piëch jako trhem nepochopený vizionář

S Audi A2 z přelomu století ukázal Ferdinand Piëch, že se nebojí předběhnout dobu, k čemuž měl po oživení Volkswagenu připravenou půdu. Malé auto, které má z podstaty být dostupným základem nabídky většiny značek, totiž vybavil inovativní, ale extrémně drahou hliníkovou karoserií. "Á-dvojka" díky ní byla lehká, s tříválcovým naftovým motorem 1.2 TDI spotřebovala jen tři litry na sto kilometrů.

Vysoká cena ale znamenala problém najít klientelu, ochotnou za malé auto platit stejnou sumu jako za vůz výrazně větší. Hliníkové panely karoserie navíc nebyly nejlevnější ani na opravu. Nelze se proto divit, že A2 byla prodejní i finanční propadák a dodnes se řadí mezi vůbec nejztrátovější auta všech dob. Na druhou stranu se hatchback stal průkopníkem hliníkové karoserie i mezi dostupnějšími vozy.

 

Právě se děje

Další zprávy