Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia a těžká zkouška u Volkswagenu

Potom, co vytáhl Audi až na špičku automobilového průmyslu, čekala Piëcha ještě náročnější mise. V lednu 1993 nastoupil jako šéf skupiny Volkswagen s cílem změnit ztrátovou automobilku na ziskovou. To se mu povedlo například sdílením platforem, což výrazně snížilo náklady na vývoj i výrobu. Průkopníkem se v tomto ohledu stal technický základ PQ34 z druhé poloviny 90. let určený pro auta nižší střední třídy. Jako první jej dostalo Audi A3, hned po něm se jej však dočkala i první generace Škody Octavia.

Z ní se stal bestseller a zároveň šlo o jeden z mála případů, kdy škodovka dostala novou techniku dříve než mateřský Volkswagen. Čtvrtá generace Golfu totiž technický základ PQ34 dostala až po okřídleném šípu. Že je sdílení komponentů cestou, ukázal i rozsah aut, která koncern VW na stejném základě postavil. Šlo nejen o rodinná auta, ale i sportovní Audi TT nebo retro kupé Volkswagen New Beetle, kterým se Piëchovi povedlo posílit a udržet pozice značky v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy