Vizionář, který se nebál propadáků. Octavia a další ikonická auta Ferdinanda Piëcha

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 8. 2019 6:02
V 82 letech o víkendu náhle zemřela jedna z největších postav světového automobilového průmyslu. Ferdinand Piëch zachránil Audi, udělal z Volkswagenu jednu z největších a nejdůležitějších automobilek světa a jeho přičiněním vznikla řada ikonických modelů – třebaže ne všechny byly ekonomicky úspěšné. Připomeňte si ta nejvýznamnější auta spojená s jeho příběhem v galerii.
Foto: Bentley Motors

Bentley Continental: Chtěl Rolls, oživil Bentley

V roce 1998 byl Ferdinand Piëch při chuti s nakupováním a vedle Lamborghini si pořídil i další dvě automobilky. Jednou z nich bylo Bentley, což nicméně v první fázi vypadalo spíše jako prohra. Piëch totiž stál o Rolls-Royce, jehož auta vznikala spolu s Bentley, takže jej (respektive sošku Spirit of Ecstasy, továrnu v Crewe nebo masku chladiče) koncem 90. let koupil od britské společnosti Vickers.

Jenomže práva na jméno a logo Rolls-Royce vlastnila oddělená letecká divize, která se je rozhodla prodat BMW. Vznikla tedy situace, kdy by Volkswagen musel dělat Rolls-Royce pod jiným názvem. Piëch se nakonec s BMW dohodl a ponechal si jen Bentley a továrnu v Crewe, kam umístil výrobu britských vozů. Prvním v řadě modelů pod německým vedením se v roce 2003 stal mimořádně úspěšný model Continental GT.

 

Právě se děje

Další zprávy