Ruská auta bez řidiče i létající vozidla Hyundai. Automobilové novinky na CES 2020

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 1. 2020 6:02
Veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas už dávno není jen o mobilech, televizích a počítačích. Akce každoročně láká i výrobce automobilů, kteří tam ukazují nové technologie i celé modely. A jinak tomu nebylo ani letos. V následující galerii si prohlédněte to nejzajímavější, čím se nejen výrobci automobilů v americkém městě hazardu prezentovali.

Fisker Ocean

Poprvé veřejně se na CES prezentoval Fisker Ocean, který automobilka označuje jako nejudržitelnější auto na světě. Zdůvodňuje to například plně solární střechou, která poskytne elektrickému pohonu až 1609 km navíc ročně. Koberečky v interiéru jsou z nylonu, který je vyroben z nepoužívaných rybářských sítí, plochy v kabině jsou veganské, vyrobené z polyuretanu a polykarbonátu. Čalounění využívá polyesterová vlákna například z triček i recyklované lahve nebo plasty a ve výrobním procesu se uplatní také gumový odpad.

Samozřejmostí je elektrický pohon 4,6 metru dlouhého SUV s asi 80 kWh baterií, která má stačit 402 až 482 km dle povětrnostních podmínek. Auto sedí na platformě, kterou dostanou i další dva modely Fiskeru, přičemž produkce aut této značky bude probíhat v Americe, Evropě i Číně. SUV Ocean se do prodeje dostane koncem roku 2021, cena začíná na 37 499 dolarech (asi 852 tisíc korun). Po amerických daňových úlevách spadne na 29 999 dolarů (asi 682 tisíc korun). Zarezervovat je možné auto přes web výrobce nebo mobilní aplikaci.

Více detailů o tomto SUV i dalších chystaných modelech chce Fisker zveřejnit během letošního roku, k vidění bude Ocean například také na autosalonu v Ženevě. Mezi lety 2022 až 2027 má americká automobilka v plánu vyrobit milion automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy