Ruská auta bez řidiče i létající vozidla Hyundai. Automobilové novinky na CES 2020

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 1. 2020 6:02
Veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas už dávno není jen o mobilech, televizích a počítačích. Akce každoročně láká i výrobce automobilů, kteří tam ukazují nové technologie i celé modely. A jinak tomu nebylo ani letos. V následující galerii si prohlédněte to nejzajímavější, čím se nejen výrobci automobilů v americkém městě hazardu prezentovali.
Foto: BMW

BMW i Interaction EASE

BMW pracuje s technologií autonomního řízení již delší dobu. Místo konceptu autonomní jízdy tak představilo koncept interiéru autonomního vozidla, respektive demonstraci toho, co se nejspíše v budoucnu stane realitou. Koncept i Interaction EASE má podle automobilky záměrně velmi abstraktní exteriér, aby se všichni soustředili na interiér. Důležitá je přitom hlavně umělá inteligence. Ta umí poznat cestující už ve chvíli, kdy se blíží k vozidlu, a světelně je navigovat ke dvěma sedadlům. Čalounění v souladu s moderními trendy není kožené, hlavním bodem kabiny je však panoramatický head up displej před prostorem k sezení.

Ten pracuje ve třech režimech. V režimu Explore umělá inteligence rozpozná, že se cestující zaměřili na nějaký objekt v okolí, a přímo do jejich zorného pole jim o něm promítne informace. Režim Entertain znamená, že je možné se v interiéru dívat například na filmy. A konečně v režimu Ease dojde k úpravě polohy sedadel tak, že cestující mají pocit, že se téměř vznášejí, head up se ztmaví a audiosystém přehrává uklidňující hudbu. Cestující by v tomto režimu měli relaxovat. Mimo to disponuje koncept i 5G připojením k internetu, které se objeví v sériové verzi BMW iNext v polovině roku 2021.

Vedle vize zcela nového interiéru prezentuje BMW také upravené kabiny u modelů X7 a i3. V případě SUV s dodatečným označením ZeroG Lounger jde především o luxus, u elektrického modelu s označením Urban Suite jde jednak o design ve stylu moderních hotelů, a jednak také o udržitelné materiály.

 

Právě se děje

Další zprávy