Mr. Bean je sběratelem aut. Slavný herec naboural nejrychlejší vůz světa, měl i Škodu

Mr. Bean se vozil ve skromném Mini. Jeho představitel měl nebo má ale mnohem silnější auta.
Podle počtu vlastněných aut by Aston Martin mohl vypadat jako oblíbená značka Rowana Atkinsona. Objevoval se (především na závodních tratích, protože sám herec je závodníkem, což dokazují i další jeho auta) za volantem modelu DB2. Ten vznikl na přelomu 40. a 50. let a pod kapotou měl šestiválcový benzinový motor. Vyrobeno bylo jen lehce přes čtyři stovky kusů.
Herec a komik si například v roce 1984 koupil také ojetý model V8 Vantage s 5.3litrovým benzinovým osmiválcem, který si nechal přestavět z levostranného na pravostranné řízení. Po pár měsících se ho nicméně zbavil. Přesto se původní V8 Vantage v kolekci herce objevil ještě jednou. Údajně jej koupil jen pár měsíců před natáčením snímku Johnny English znovu zasahuje, přičemž právě jeho Vantage se objevil i ve filmu.
Další Aston Martin, který prošel rukama slavného herce, je raritní V8 Zagato z roku 1986. Atkinson koupil jedno z 52 vyrobených kupé v roce 1998 a nechal jej přímo u Aston Martinu přestavět na závodní auto kategorie C2, s nímž závodil v seriálu klubu Aston Martin Owners Club (fotka je ilustrační). V roce 2004 se však auta herec zbavil. Posléze se několikrát objevilo v aukci, například v roce 2008 jej síň Bonhams prodala za 122 500 liber.
A čtvrtý model britské automobilky v této galerii. Jde o Virage z roku 1990, který ale komik ve své garáži již delší dobu nemá. Samotné kupé je nástupcem klasické V8 Vantage, pod kapotou je proto benzinový osmiválec.
Foto: Reuters
Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 1. 2020 6:02
Herec Rowan Atkinson, který 6. ledna oslaví 67. narozeniny, je známý především jako představitel Mr. Beana či tajného agenta Johnnyho Englishe. Mimo to je ale také milovníkem automobilů. Ve své sbírce měl nebo má celou řadu unikátních, ale i zcela obyčejných aut. V galerii si tak můžete prohlédnout auta, která Atkinson vlastnil nebo vlastní.
 

Právě se děje

Další zprávy