Ruská auta bez řidiče i létající vozidla Hyundai. Automobilové novinky na CES 2020

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 1. 2020 6:02
Veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas už dávno není jen o mobilech, televizích a počítačích. Akce každoročně láká i výrobce automobilů, kteří tam ukazují nové technologie i celé modely. A jinak tomu nebylo ani letos. V následující galerii si prohlédněte to nejzajímavější, čím se nejen výrobci automobilů v americkém městě hazardu prezentovali.
Foto: Hyundai

Hyundai SA-1

Stejně jako řada jiných výrobců, městskou mobilitu budoucnosti se rozhodl řešit také Hyundai. A ona budoucnost už dávno není v automobilech. Jihokorejci proto představili vlastní divizi městské letecké mobility, která se skrývá za zkratkou UAM (Urban Air Mobility). Spolupracovat bude výrobce s Uberem, konkrétně s jeho divizí Uber Elevate. Mimochodem Hyundai je první automobilový partner Uberu v oblasti letecké mobility.

Výsledkem spolupráce obou firem je potom koncept S-A1, přičemž jde o osobní létající vozidlo - taxi - s anglickou zkratkou PAV (Personal Air Vehicle). Toto řešení má být pro Hyundai a Uber klíčové. Stroj pojme pětici cestujících včetně pilota, nedisponuje tedy autonomním řízením. S postupným vývojem se však i do létajícího vozu dostane autonomní technologie. Koncept je schopný letět rychlostí až 290 km/h ve výšce kolem 300 až 600 metrů. Dolet na jedno nabití, stroj pohání elektřina, je 100 km. Zajímavostí konceptu S-A1 je technologie eVTOL, která umožňuje elektrický vertikální vzlet a přistání. To znamená, že pro vzlet a přistání není potřeba klasická dráha.

Celé řešení létajících vozidel Hyundai a Uber by navíc nemělo být jen v rovině teorie. CNN uvádí, že první funkční prototyp bude hotový v roce 2023, Uber samotný pak chce mít ve stejném roce k dispozici celou flotilu létajících vozidel fungujících jako taxi. Cílem je vyhnout se zácpám, která postihují především velká města.

 

Právě se děje

Další zprávy