Ruská auta bez řidiče i létající vozidla Hyundai. Automobilové novinky na CES 2020

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 1. 2020 6:02
Veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas už dávno není jen o mobilech, televizích a počítačích. Akce každoročně láká i výrobce automobilů, kteří tam ukazují nové technologie i celé modely. A jinak tomu nebylo ani letos. V následující galerii si prohlédněte to nejzajímavější, čím se nejen výrobci automobilů v americkém městě hazardu prezentovali.

Hyundai PBV a Hub

Vedle létajícího vozu ukázalo Hyundai také další dvě příbuzná řešení. Tím prvním je auto pojmenované S-Link spadající pod označení PBV (Purpose Built Vehicle), což je zkratka pro vozidlo pro specifické účely. Nejde ale o auto v dnešním slova smyslu, ale o službu na kolech. Jihokorejci totiž tvrdí, že S-Link může plnit roli restaurace, kavárny, hotelu nebo i nemocnice. Na první pohled tak stroj připomíná spíše krabici na kolech (inspirovanou lanovkou v San Franciscu). Podstatou je demontovatelná spodní i horní část karoserie, jejichž délku lze měnit v rozsahu čtyř až šesti metrů. Modularita obecně má být jednou z hlavních výhod tohoto stroje. O pohon se stará elektřina a řízení má na starosti umělá inteligence.

Druhé řešením je dopravní centrum Hub pojmenované S-Hub, jehož cílem je propojit leteckou přepravu s vozidlem S-Link nebo jakýmkoliv jiným PBV. Při pohledu na fotky je zřejmé, že jde především o vzletovou či přistávací platformu pro létající vozidla. Zároveň lze ale Hub připojením vozidla PBV přetvořit na například kino, muzeum nebo i lékařskou kliniku. Hyundai by chtěl tato centra rozmístit na území velkoměst, kde bude provozovat leteckou dopravu, a všechny tři v Las Vegas představené složky mobility tedy navzájem propojit.

 

Právě se děje

Další zprávy