Do zásuvky, nebo vůbec. Automobilky věští konec spalovacích motorů, takové mají plány

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 4. 2021 6:02
Velká Británie oznámila, že v roce 2030 zakáže prodej aut s benzinovým nebo naftovým motorem. A není jediná, která takový krok plánuje. To všechno, spolu s tlakem evropských orgánů na snižování flotilových emisí, nutí automobilky razantně investovat do elektrifikace. A někdo už ani nic jiného než elektromobily dělat nebude. Jaká je elektrická strategie automobilek? Podívejte se do přehledu.
Foto: Jaguar

Jaguar Land Rover

Už v roce 2025 bude mít Jaguar v nabídce jen elektromobily. Ostřejší změnu kurzu oznámil britský výrobce letos v únoru, stejně jako fakt, že se kvůli nové strategii vzdává elektrické limuzíny XJ, která byla v pokročilém stadiu vývoje a měla mít premiéru možná ještě letos. Místo toho se Jaguar vrhl na vývoj zcela nové platformy právě pro elektrická auta, zároveň už předem deklaroval, že zredukuje nabídku modelů ve prospěch vyššího zisku a kvality, nikoliv kvantity.

Také Land Rover uvažuje elektricky. Ne však tak radikálně jako Jaguar. Producent SUV a terénních vozů v nadcházejících pěti letech uvede šest elektromobilů, první ale až za tři roky. Do roku 2030 má šedesát procent prodaných Land Roverů vypouštět při jízdě nulové emise, v roce 2036 už však nemají mít žádné emise všechny prodané vozy značky. Mimochodem Land Rovery budou stát na dvou jiných platformách než Jaguar.

Podobně jako třeba BMW nebo Hyundai pak Jaguar Land Rover myslí i směrem k vodíku. Do roka má proto vyjet prototyp vozu s palivovými články. A ještě jeden údaj, v roce 2039 mají být modely, výroba i dodavatelský řetězec britského výrobce uhlíkově neutrální.

 

Právě se děje

Další zprávy