Auto už není pojízdná rakev. Jak moc se zlepšila bezpečnost za posledních dvacet let?

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 8. 2019 6:02
Bezpečnost je spolu s hospodárností a ekologií provozu v současnosti jednou z nejvyšších priorit téměř všech automobilek. Jestliže ještě v 90. letech bylo běžné, že i zcela nové auto dostalo v nárazových testech jen jedinou hvězdičku z pěti možných, v dnešní době je maximální hodnocení očekávaným standardem. K takovému skoku přispěly nejen konkurence a zájem o bezpečnost, ale i nejrůznější nařízení evropských orgánů. V galerii se můžete přesvědčit, jak moc se za dvě desetiletí zlepšila pasivní i aktivní bezpečnost nových automobilů.
Foto: Euro NCAP

Nástupcem Renaultu Laguna se stal model Talisman a i ten prošel testem Euro NCAP. Samozřejmě podmínky v roce 2015, kdy se test uskutečnil, byly již jiné než u prvních dvou generací Renaultu Laguna. Především začal být větší důraz kladen na bezpečnostní asistenty, bez nich by auto nezískalo celkově pět hvězdiček. Kromě toho se do celkového hodnocení začala promítat i ochrana chodců a dětí, přičemž do roku 2009 byly tyto kategorie hodnoceny hvězdičkami zvlášť a hlavní hodnocení patřilo výlučně ochraně dospělé posádky.

Euro NCAP tak od roku 2009 přešlo na procentuální hodnocení jednotlivých oblastí (dospělá posádka, děti, chodci a asistenční systémy), z nichž se vypočítalo celkové hodnocení. Zároveň byl v roce 2015 zaveden čelní náraz celou šířkou vozu, který tak doplnil náraz s 40procentním přesahem.

Ostatně hodnocení se vyvíjí, čili pět hvězdiček před deseti dvanácti lety nemusí být ekvivalentní s pěti hvězdičkami dnes. Ale i naopak auto, co nezíská maximální hodnocení, může i přesto posádce nabídnout stejnou úroveň ochrany jako auto s pěti hvězdičkami, které je ale získalo díky širší nabídce či lépe fungujícím asistenčním systémům. Nutno ale podotknout, že k zisku pěti hvězd je potřeba v každé dílčí kategorii získat určitý minimální počet procent. Pro rok 2019 vypadají zisky následovně:

Dospělí Děti Chodci Asistenty
5 hvězd 80 % 80 % 60 % 70 %
4 hvězdy 70 % 70 % 50 % 60 %
3 hvězdy 60 % 60 % 40 % 50 %
2 hvězdy 50 % 50 % 30 % 40 %
1 hvězda 40 % 40 % 20 % 30 %
 

Právě se děje

Další zprávy