Autoškola pro cyklisty: Víte, kdy máte na kole přednost? A kdy ho musíte vést?

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 4. 2019 6:02
Cyklistická doprava je poslední dobou in. Jak se města snaží o zlepšení životního prostředí, budují pro cyklisty speciální stezky a snaží se jim tak zpříjemnit pohyb po silnicích. Řadu novinek si bohužel kolaři stále vykládají po svém. Víte, jak byste se měli na kole správně chovat? Přinášíme zásady autoškoly pro cyklisty i pro řidiče.

Po chodníku jen výjimečně

Po chodníku se správně cyklista smí pohybovat na kole (ne ho vést) jen v případě, že je označen jako "Stezka pro chodce a cyklisty". Pokud se jedná o tzv. smíšený typ (značka vlevo), kdy chodci nejsou od kolařů odděleni (značka vpravo), musí jet tak, aby pěšáky neohrozil. Pokud jsou na takové stezce zřízeny oddělené pruhy pro chodce a pro cyklisty, musí jet v tom svém.

Mimo vozovku pak může cyklista volně jezdit rovněž po stezce pro cyklisty. Tam by mu správně neměli život znepříjemňovat chodci. Speciálně pro kolaře pak mohou obce nově zřizovat i cyklistické zóny.

Stejná omezení jako pro chodník platí i pro pěší zónu. Do ní musí být cyklistům vjezd výslovně povolen dodatkovou tabulkou se symbolem kola. Jinak musí sesednout.

 

Právě se děje

Další zprávy