Autoškola pro cyklisty: Víte, kdy máte na kole přednost? A kdy ho musíte vést?

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 4. 2019 6:02
Cyklistická doprava je poslední dobou in. Jak se města snaží o zlepšení životního prostředí, budují pro cyklisty speciální stezky a snaží se jim tak zpříjemnit pohyb po silnicích. Řadu novinek si bohužel kolaři stále vykládají po svém. Víte, jak byste se měli na kole správně chovat? Přinášíme zásady autoškoly pro cyklisty i pro řidiče.
Foto: Ministerstvo dopravy

Přejezd pro cyklisty neodpovídá přechodu pro chodce!

Kde naopak cyklista přednost nemá, je na přejezdu pro cyklisty. V tomto případě se jedná o místa, kde stezka pro cyklisty nebo pro chodce a cyklisty (stavebně oddělená od vlastní vozovky) křižuje silnici. Na rozdíl od chodce, jehož auta pustit musí, cyklista musí před přejezdem zastavit a dát autu přednost. Zákon doslova říká: "Cyklista smí přejíždět vozovku jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy." Jiné to je jen v případě, že je přejezd řízen světelnou signalizací.

Na přechodu pro chodce pak cyklista musí kolo vést. To navíc tak, aby neohrozil kolemjdoucí chodce. Na tzv. sdruženém přechodu a přejezdu smí cyklista jet na kole, musí ale rovněž dát přednost projíždějícím autům.

 

Právě se děje

Další zprávy