Autoškola pro cyklisty: Víte, kdy máte na kole přednost? A kdy ho musíte vést?

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 4. 2019 6:02
Cyklistická doprava je poslední dobou in. Jak se města snaží o zlepšení životního prostředí, budují pro cyklisty speciální stezky a snaží se jim tak zpříjemnit pohyb po silnicích. Řadu novinek si bohužel kolaři stále vykládají po svém. Víte, jak byste se měli na kole správně chovat? Přinášíme zásady autoškoly pro cyklisty i pro řidiče.

Když už infrastruktura dává cyklistům prostor, musí ho využít

Pozor na to, že jakmile je zřízena stezka pro cyklisty nebo pro chodce a cyklisty, cyklista nesmí jet po silnici s auty. Značka mu totiž přikazuje využití vyhrazeného prostoru. To samé mimochodem platí o tzv. předsazených stopčarách, speciálních boxech na světelně řízených křižovatkách (značka vlevo). Cyklista je povinen je využít při čekání na červenou. Řidič ji pak svým autem nesmí obsadit.

Na frekventovaných křižovatkách řízených semafory může být pro cyklisty doporučeno tzv. nepřímé odbočení doleva (značka vpravo). To znamená, že jezdec správně projede křižovatku rovně a následně vyčká na konci silnice, která do křižovatky ústí zprava. Pak může pokračovat rovně, a levé odbočení tudíž absolvuje, aniž by musel dávat přednost autům jedoucím v protisměru rovně.

 

Právě se děje

Další zprávy