Autoškola pro cyklisty: Víte, kdy máte na kole přednost? A kdy ho musíte vést?

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 4. 2019 6:02
Cyklistická doprava je poslední dobou in. Jak se města snaží o zlepšení životního prostředí, budují pro cyklisty speciální stezky a snaží se jim tak zpříjemnit pohyb po silnicích. Řadu novinek si bohužel kolaři stále vykládají po svém. Víte, jak byste se měli na kole správně chovat? Přinášíme zásady autoškoly pro cyklisty i pro řidiče.
Foto: Tomáš Kunc

Na silnici platí pro cyklistu pravidla přednosti jako pro auta

Právo přednosti v jízdě patří k nejzákladnějším pravidlům silničního provozu, od něhož se běžně v policejních protokolech i odvozuje zavinění dopravní nehody. Cyklisté v tomto směru do značné míry odpovídají řidičům. Přednost mají tedy nejčastěji v případě, že se pohybují po hlavní komunikaci (ať už ve vyhrazeném cyklistickém pruhu nebo po pravém kraji vozovky společně s auty).

Platí pro ně tedy pravidlo pravé ruky, stejné značky upravující přednost jako pro auta i semafory. Řidiči by naopak měli dát pozor na to, že jízdní kolo pohybující se rovně ve vyhrazeném cyklopruhu po kraji silnice má přednost. A to i když auto odbočuje doprava. Kontrolujte si to v zrcátku.

 

Právě se děje

Další zprávy