Automobiloví Metuzalémové se vyrábějí bez větších úprav i čtyřicet let. Nejen v exotických zemích

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 5. 2017 7:37
Našli jsme patnáct automobilů, které se vyrábějí bez větších úprav už déle než pětadvacet let. Nechybí mezi nimi dodávky, off-roady, ale i rodinný sedan nebo sportovní roadster. Pár modelů můžete stále koupit i u nás. Automobily mají životní cyklus dlouhý zhruba šest až sedm let. V polovině této doby obvykle přichází modernizace, která vůz udrží atraktivní do chvíle, než se představí modernější nástupce. Existuje ale několik výjimek, které se drží ve výrobě i přes třicet let. Často to sice není pod původní značkou, ale v licenci v nějaké pro nás exotické zemi. My jsme našli patnáct starých modelů, které ale stále můžete koupit jako nové. A některé i u nás.

Žebříček aktuálně nejprodávanějších aut na českém trhu si můžete prohlédnout zde.

Foto: archiv výrobce

Ford Festiva I. generace

U nás známe malý ford, představený v roce 1986, spíše jako Kiu Pride nebo Mazdu 121. Jihokorejský zástupce se k nám dostával postupně během devadesátých let, Mazda měla evropskou premiéru v roce 1988. Nejpozději se začátkem nového století ale produkce pod známými značkami skončila, Festiva ale přežila až do dnešních dnů.

Foto: archiv výrobce

Saipa 111/131/151

Vyrábí se v Íránu pod značkou Saipa jako licenční vůz. Nikoliv Fordu, ale Kie. Produkce začala v roce 1993 a z velké části z lokálně montovaných dílů. Kromě hatchbacku Saipa 111 vzniká i sedan 131 (na snímku) a pickup 151. Výroba liftbacku 141 již skončila, ze sedanu je pak odvozena zmodernizovaná verze 132.

 

Právě se děje

Další zprávy