Automobiloví Metuzalémové se vyrábějí bez větších úprav i čtyřicet let. Nejen v exotických zemích

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 5. 2017 7:37
Našli jsme patnáct automobilů, které se vyrábějí bez větších úprav už déle než pětadvacet let. Nechybí mezi nimi dodávky, off-roady, ale i rodinný sedan nebo sportovní roadster. Pár modelů můžete stále koupit i u nás. Automobily mají životní cyklus dlouhý zhruba šest až sedm let. V polovině této doby obvykle přichází modernizace, která vůz udrží atraktivní do chvíle, než se představí modernější nástupce. Existuje ale několik výjimek, které se drží ve výrobě i přes třicet let. Často to sice není pod původní značkou, ale v licenci v nějaké pro nás exotické zemi. My jsme našli patnáct starých modelů, které ale stále můžete koupit jako nové. A některé i u nás.

Žebříček aktuálně nejprodávanějších aut na českém trhu si můžete prohlédnout zde.

Foto: archiv výrobce

Iveco Daily II. generace

Italská dodávka dnes v Evropě jezdí již v šesté generaci, v čínském joint-venture Naveco (spolupráce Nanjing Auto a Fiatu) ale stále vzniká generace druhá, poprvé představená v roce 1990.

Foto: archiv výrobce

Iveco Power Daily a Turbo Daily

S původní hranatou karosérií si říká Turbo Daily, modernější zaoblená verze se jmenuje Power Daily (na snímku). Pod označením Ouba vznikají verze určené pro armádu. Nabídka Power i Turbo Daily je široká a zahrnuje kromě klasické dodávky v několika velikostech i valník nebo minibus. Iveco Power Daily je v prodeji i v dalších regionech, například Africe a na Středním východě. V Íránu vzniká Power Daily pod značkou Zamyad a jménem Azar.

 

Právě se děje

Další zprávy