Automobiloví Metuzalémové se vyrábějí bez větších úprav i čtyřicet let. Nejen v exotických zemích

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 5. 2017 7:37
Našli jsme patnáct automobilů, které se vyrábějí bez větších úprav už déle než pětadvacet let. Nechybí mezi nimi dodávky, off-roady, ale i rodinný sedan nebo sportovní roadster. Pár modelů můžete stále koupit i u nás. Automobily mají životní cyklus dlouhý zhruba šest až sedm let. V polovině této doby obvykle přichází modernizace, která vůz udrží atraktivní do chvíle, než se představí modernější nástupce. Existuje ale několik výjimek, které se drží ve výrobě i přes třicet let. Často to sice není pod původní značkou, ale v licenci v nějaké pro nás exotické zemi. My jsme našli patnáct starých modelů, které ale stále můžete koupit jako nové. A některé i u nás.

Žebříček aktuálně nejprodávanějších aut na českém trhu si můžete prohlédnout zde.

Foto: archiv výrobce

Ford Transit III. generace

Třetí generace Transitu z roku 1986 již nebyla hranatá, ale výrazně zakulacená a určila také směr designu svých následovníků. Přesto asi nikdo nečekal, že se ve výrobě udrží až dodnes. Stalo se, opět v Číně. Tam nejprve ve společném podniku značek Ford a Jiangling (zkráceně JMC) vznikal tento Transit s modrým oválem na kapotě. Jeho výroba ale nedávno skončila, proto se čínský partner rozhodl vyrábět svou verzi pod vlastní značkou.

Foto: Archiv výrobce

JMC Teshun

Transit tak dostal novou mohutnou přední část s moderními diodami denního svícení a velkou maskou chladiče. Uvnitř přibyl multimediální systém či moderní volant. Celá kreace se jmenuje Teshun a vzniká v několika karosářských verzích. Pod kapotou je zážehový motor se základem v jednotce Mitsubishi a vlastní turbodiesel.

 

Právě se děje

Další zprávy