Automobiloví Metuzalémové se vyrábějí bez větších úprav i čtyřicet let. Nejen v exotických zemích

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 5. 2017 7:37
Našli jsme patnáct automobilů, které se vyrábějí bez větších úprav už déle než pětadvacet let. Nechybí mezi nimi dodávky, off-roady, ale i rodinný sedan nebo sportovní roadster. Pár modelů můžete stále koupit i u nás. Automobily mají životní cyklus dlouhý zhruba šest až sedm let. V polovině této doby obvykle přichází modernizace, která vůz udrží atraktivní do chvíle, než se představí modernější nástupce. Existuje ale několik výjimek, které se drží ve výrobě i přes třicet let. Často to sice není pod původní značkou, ale v licenci v nějaké pro nás exotické zemi. My jsme našli patnáct starých modelů, které ale stále můžete koupit jako nové. A některé i u nás.

Žebříček aktuálně nejprodávanějších aut na českém trhu si můžete prohlédnout zde.

Foto: archiv výrobce

Lada Niva

Hranatý off-road to měl již několikrát nahnuté, díky spojení AvtoVAZu s GM a jejich společnému projektu Chevrolet Niva dokonce přišel o své legendární označení a musí si říkat Lada 4×4. Přesto se tří- nebo pětidveřový stroj, poprvé představený v roce 1977, díky své popularitě v Rusku i mimo něj ve výrobě udržel. Ba co víc, Lada před pár lety uvedla i komfortnější model Urban s lakovanými nárazníky, klimatizací a další moderní výbavou.

Foto: archiv výrobce

Lada 4x4

I tak ale Lada 4×4 zůstává především nezničitelným off-roadem, co vyjede všechno a za každého počasí. Oficiálně se vůz do Česka nedodává, existuje ale několik firem, které ho z Ruska dovezou a upraví prakticky jakoukoliv specifikaci. A oficiálního dovozce má značka třeba na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy