Prezidentští kandidáti a jejich auta. U některých adeptů na Hrad překvapí, čím jezdí

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 13. 1. 2023 15:18
V pátek 13. ledna se ve dvě hodiny odpoledne otevřou volební místnosti, kde bude Česko volit nového prezidenta či prezidentku. Kandidátů a kandidátek je celkem osm. Všech jsme se zeptali, jakým automobilem jezdí a jaký mají k autům či motocyklům vztah. Na odpovědi se podívejte do galerie.

Jaroslav Bašta

Poslanec za hnutí SPD a signatář Charty 77 Jaroslav Bašta patří mezi majitele automobilů Volvo. "Svůj první automobil jsem si koupil v roce 2011, bylo to Volvo C30 D5 s automatem. Druhým automobilem je také Volvo, naftový model V40," říká. Řidičský průkaz si přitom udělal relativně nedávno, v roce 2010 v 62 letech. "Poprvé jsem si chtěl udělat řidičák v roce 1979, ale tehdy StB přišla s akcí Asanace a signatářům Charty 77 řidičské průkazy odebírala pod nejrůznějšími záminkami," popisuje Bašta.

Snahu o získání řidičského oprávnění proto vzdal a podle svých slov začal jezdit jako spolujezdec se svou manželkou Darou. "Nejprve na motocyklu značky Pionýr, pak v Trabantu a nakonec ve Wartburgu," vyjmenovává. V 90. letech a na začátku 21. století pak měl v mnoha funkcích - působil mimo jiné jako poslanec, ministr bez portfeje či velvyslanec v Rusku a na Ukrajině - k dispozici většinou auto i s řidičem, a oprávnění tedy opět nepotřeboval.

 

Právě se děje

Další zprávy