Prezidentští kandidáti a jejich auta. U některých adeptů na Hrad překvapí, čím jezdí

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 13. 1. 2023 15:18
V pátek 13. ledna se ve dvě hodiny odpoledne otevřou volební místnosti, kde bude Česko volit nového prezidenta či prezidentku. Kandidátů a kandidátek je celkem osm. Všech jsme se zeptali, jakým automobilem jezdí a jaký mají k autům či motocyklům vztah. Na odpovědi se podívejte do galerie.

Petr Pavel

Armádní generál ve výslužbě a bývalý předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel říká, že má velmi kladný vztah k řízení, které ho vždycky bavilo a baví až doposud. Odpovídá tomu i skladba jeho garáže. Momentálně totiž řídí BMW M2, tedy malé sportovní kupé mnichovské automobilky s přeplňovaným třílitrovým šestiválcem a pohonem zadních kol. To označuje za svůj "řidičský sen". Kromě něj má ale i další BMW, jednostopé, motocykl GS 1250. "Je to moje univerzální motorka 'několik v jedné', která zvládne všechno od krátkých výletů až po cesty na tisíce kilometrů," popisuje Pavel stroj.

Vedle vozidel německé značky má také dvanáct let starý Volkswagen Golf a Jawu 350/634 "konopnici", která patří mezi vyhledávané historické kousky výrobce z Týnce nad Sázavou. "To je pro mě nostalgie a návrat k motorkářským kořenům," říká.

Na otázku, jakým zajímavým vozem se měl možnost v minulosti projet, pak odpovídá, že BMW i8, tedy plug-in hybridním sportovním modelem mnichovského výrobce. To popisuje mimo jiné jako auto, které je téměř nepoužitelné v normálním praktickém životě. "Přesto to bylo úžasné auto na svezení," dodává Petr Pavel.

 

Právě se děje

Další zprávy