Reforma před schválením: Co čeká peněženky Čechů?

Reportéři Aktuálně.cz
16. 8. 2007 14:00
Výpočet Aktuálně.cz říká: Většina rodin prodělá
Mirek Topolánek protlačil reformu druhým čtením.
Mirek Topolánek protlačil reformu druhým čtením. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Už v úterý budou poslanci schvalovat klíčové změny dávek a daní. Reforma veřejných financí má zásadně změnit nejen daňové zatížení občanů a firem, ale třeba také zdravotnictví - do ordinací se bude muset chodit s peněženkou.

On-line deník Aktuálně.cz přišel včera jako první s výpočtem, jak se reforma podepíše na příjmech rodin.

Pokud to schválí parlament, sníží se v roce 2009 sazba daně z příjmu z 15 na 12,5 procenta. Oč méně však stát vybere na daních, o to méně také "rozdělí" daňových úlev.

V příštím roce bude sleva za poplatníka či jeho nepracujícího partnera 24 840 korun, o rok později klesne na 16 560 korun. Sleva na dítě se sníží z 10 440 korun o 240 korun.

Většina rodin pocítí spíše nižší slevu než nižší daňovou sazbu. Týká se to jednotlivců s hrubou mzdou od 15 do 25 tisíc korun a partnerů se společným příjmem od 25 do 45 tisíc korun. Do této kategorie patří podle údajů ČSÚ dvě třetiny českých zaměstnanců. Někteří z nich přijdou až o 5 tisíc.

Čtvrtina má vyšší příjmy a na přesunu sazby v roce 2009 vydělá. Rodina při společném příjmu 80 tisíc měsíčně si například ročně polepší o 15 tisíc.

Zhruba desetina zaměstnanců neplatí žádné daně a na tom se nic nezmění.

Co se ještě změní

Vláda chce obohatit státní rozpočet také dalším zvyšováním spotřební daně na na cigarety a další tabákové výrobky - Podrobnosti čtěte ZDE

Podstatné bude také zavedení poplatků u lékaře. Platit budou i malé děti - čtěte ZDE

Rebelové

I když má premiér Topolánek schválení reformního balíku prakticky v kapse, lidovecký poslanec Ludvík Hovorka pro návhry ruku nezvedne.

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

Přeběhlíci

Foto: Ondřej Besperát

Oproti tomu bývalí poslanci sociální demokracie, kterým se od chvíle, kdy pomohli ke vzniku současné vládě, říká přeběhlíci, reformu podpoří. Michal Pohanka i Miloš Melčák pro návrhy zvednou ruku.

 

Právě se děje

Další zprávy