Spočítáno: Většina rodin na reformě prodělá

Petr Holub
16. 8. 2007 10:00
Jak dopadnou nové daně na jednotlivé skupiny obyvatel?
Mirek Topolánek se dívá na galerii pro hosty, na níž přišli zástupci odborářů.
Mirek Topolánek se dívá na galerii pro hosty, na níž přišli zástupci odborářů. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud to schválí parlament, sníží se v roce 2009 sazba daně z příjmu z 15 na 12,5 procenta. Většina rodin však bude platit vyšší daně.

Paradox je způsoben účetní operací, která měla uspokojit poslance ODS, žádající nižší daňovou sazbu. Zároveň však neměla ohrozit stabilitu rozpočtu.

Pokud by se daň snížila bez dalších opatření, přišla by státní pokladna o 35-40 miliard korun. Premiér Mirek Topolánek však oznámil, že výpadek nebude větší než 8 miliard. Někdo tedy musí 30 miliard uhradit.

Prodělají dvě třetiny rodin

Peníze se našly díky dramatickému snížení daňových slev. V příštím roce bude sleva za poplatníka či jeho nepracujícího partnera 24 840 korun, o rok později klesne na 16 560 korun. Sleva na dítě se sníží z 10 440 korun o 240 korun.

Většina rodin pocítí spíše nižší slevu než nižší daňovou sazbu. Týká se to jednotlivců s hrubou mzdou od 15 do 25 tisíc korun a partnerů se společným příjmem od 25 do 45 tisíc korun. Do této kategorie patří podle údajů ČSÚ dvě třetiny českých zaměstnanců. Někteří z nich přijdou až o 5 tisíc.

Čtvrtina má vyšší příjmy a na přesunu sazby v roce 2009 vydělá. Rodina při společném příjmu 80 tisíc měsíčně si například ročně polepší o 15 tisíc.

Zhruba desetina zaměstnanců neplatí žádné daně a na tom se nic nezmění.

O kolik víc půjde státu

Při daňovém přemetu vláda dodržela pravidlo, že daň z příjmu musí být také v roce 2009 pro každého nižší, než je letos.
Přínos rodinným financím se však proti roku 2008 sníží. Výsledkem bude, že žádná rodina s příjmem do 45 tisíc měsíčně nevydělá na nové dani z příjmu víc než 10 tisíc korun, v některých případech půjde jen o stokoruny.

Tento zisk bude ztracen vinou zvýšení jiných daní. Vyšší sazba DPH za potraviny, léky, investice do bydlení a veřejnou dopravu může průměrnou rodinu ročně přijít na pět tisíc korun, tisíc korun zaplatí na ekologické dani. O sedm tisíc korun ročně přijde rodina s příjmem mezi 30 a 60 tisíci, které se škrtnou přídavky na dvě děti.

Snížení daňové sazby z 15 a 12,5 procenta je nepříjemnou zprávou i pro majitele hypoték. Pokud například budou smět po úpravě v roce 2008 odepsat z daní za hypotéční úroky o 10 tisíc méně, v roce 2009 to bude méně o další dva a půl tisíce.

 

Právě se děje

Další zprávy