S nízkými daněmi utrpí rodiny i ztráty. Na slevách

Petr Holub
15. 8. 2007 11:45
Snižovat se totiž nebudou jen daňové sazby
Ministr financí. Kde vzít na nízké daně?
Ministr financí. Kde vzít na nízké daně? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pokud se podle připravených reforem upraví sazby daně z příjmu, jak v koalici prosazuje ODS, poznají to všechny domácnosti na peněženkách.

Na první pohled na tom může poplatník jen vydělat. Pokud se jen sníží sazba, například z 15 na 13 procent, může občan s ročním příjmem 200 tisíc hrubého ušetřit na daních přes 5 tisíc korun.

To se však nesplní, nebudou se snižovat jenom daně. "Odpovídajícím způsobem se sníží i daňové slevy," potvrdil na dotaz Aktuálně.cz jeden z koaličních vyjednavačů.

Koaliční postup se dá pochopit. Pokud se sazba u daně z příjmu občanů sníží o dvě procenta bez dalších úprav, přijde stát o 30 miliard ročně. Koalice přitom pověřila ministra financí Miroslava Kalouska, aby výpadek způsobený nižší sazbou nahradil drobnými škrty v rozpočtech resortů. Zmíněnou částku může takovou metodou jen těžko najít.

Sníží se daně, sníží se slevy

Na ministerstvu financí existuje analýza, která navrhuje, jak snížením sazby přijít o co nejméně peněz.

Konkrétně pokles z 15 na 13 procent jde pořídit už za 6,7 miliardy. Dodrží se přitom podmínka, že se daň z příjmu nikomu proti roku 2007 nezvýší.

K tomu je však nezbytné snížit roční daňovou slevu pro poplatníka: z 24 840 navržených Kalouskem více než o čtvrtinu.

Z analýzy pak vyplývá, že proti původnímu návrhu si polepší jen rodiny s měsíčními příjmy nad 40 tisíc. Ostatní na tom budou hůř, anebo stejně. Sněmovní úprava parlamentní reformy připraví některé rodiny až o šest tisíc korun ročně.

Jednotlivci na tom jsou podobně. Kdo bere alespoň 25 tisíc, ten na úpravách vydělá.

Před rozhodnutím

Koalice nakonec může dohodnout daňové slevy jiným způsobem.

"Bude záležet na politickém rozhodnutí," potvrzuje hlavní ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík.

Sám řídil ministerstvo financí v letech 1999-2001 a připomíná, že také v jeho dobách využívala vláda triky na zvýšení rozpočtových příjmů. Především se nezvyšovaly daňová pásma u daně z příjmu. Občané přecházeli do vyšších pásem jen vlivem inflace a tím se jim automaticky zvyšovala daňová sazba.

V případě daňových slev platí obecně pravidlo, že pro chudé jsou výhodnější vyšší daně a vyšší slevy, než nižší daně s nižšími slevami. Pro bohaté je tomu naopak.

Podle Mertlíka přesto zůstává vládě možnost snížit méně daňovou sazbu a přitom nesnižovat o tolik slevu. Tak je možné dokonce udržet daňovou progresi v míře z původního Kalouskova návrhu.

Srovnání se současným stavem

Pokud koalice přijme nejvíc úsporný návrh, změní reforma seznam těch, kdo na ní ve srovnání se současným stavem vydělají a kdo naopak ztratí.

Snížení sazeb daně z příjmu na 15 procent se vyplatilo rodinám s hrubým příjmem od 15 do 30 tisíc korun měsíčně a u jednotlivců od 10 do 20 tisíc. Úpravy u nich byly tak příznivé, že mohly překonat negativní vliv vyšší DPH a nové ekologické daně. Po plánovaných změnách už na tom tak dobře nebudou.  

Zároveň si pomohly rodiny s příjmem nad 50 tisíc měsíčně a jednotlivci, kteří brali víc než 30 tisíc. Jejich finanční poměry by se po snížení daňové sazby a daňové slevy naopak měly ještě zlepšit. 

Jak rodiny poznají, že se snížila sazba daně z příjmu

(výpočet pro snížení z 15 na 13 procent)

Zaměstnanec bez dětí
S nižšími příjmy může přijít až o 2900 korun ročně (při hrubé mzdě 10 tisíc měsíčně). Čím vyšší příjmy, tím je na tom lépe. Už při hrubé mzdě 25 tisíc vydělá na daňových změnách 1380 ročně, při hrubé mzdě 100 tisíc si ročně polepší o 24 tisíc.

Zaměstnanec s 1 dítětem
Stejný výsledek jako u bezdětného

Rodina s 1 dítětem
S hrubým příjmem do 15 tisíc nebude ani nadále platit žádné daně. S 20 tisíci měsíčně však zaplatí ročně na daních víc o 5880 korun. Tato částka se snižuje až k rodině s příjmem 40 tisíc měsíčně, která ročně odevzdá o 480 korun víc. Kdo bere 50 tisíc měsíčně, tomu už změny ročně přinesou 2760, kdo má měsíčně 100 tisíc, polepší si ročně o 17 280 korun.

Rodina se 2 nebo 3 dětmi
Stejný výsledek jako u rodiny s 1 dítětem

Výpočet pro případ, kdy by se sazba daně z příjmu snížila z 15 procent 13 procent. Zároveň se daňová sleva pro poplatníka sníží z 24 840 korun sníží na 18 120 korun. Sleva za dítě zůstane na částce 10 080 korun. Koalice se nakonec dohodla, že daň bude v roce 2008 15 procent, v roce 2009 12,5 procenta.
Zdroj: Ministerstvo financí
Výpočet: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy