Online ze sněmovny: Topolánek má reformu v kapse

Jakub Antoš
15. 8. 2007 14:08
Začíná druhý den schůze sněmovny k reformě
Na začátku jednání vyzval předsedající poslance, aby povstáním uctili památku těch, kteří zahynuli během povodní před pěti a deseti lety.
Na začátku jednání vyzval předsedající poslance, aby povstáním uctili památku těch, kteří zahynuli během povodní před pěti a deseti lety. | Foto: Ondřej Besperát

Online - Koaliční vyjednavači měli v noci spoustu práce. Museli přesvědčit "neposlušné" poslance z vlastních řad a přeběhlíky Michala Pohanku a Miloše Melčáka. U přeběhlíků uspěli, u lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky ne. On vládní batoh reforem nepodpoří. Uvnitř: online zpravodajství ze sněmovny

Pokud koalice návrh reforem prosadí, budou firmy už příští rok platit daň z příjmu 21 procent. Daň ze mzdy bude činit 15 procent z takzvané superhrubé mzdy. U lékaře zůstanou zachovány poplatky i pro děti, stát to bude rodinám kompenzovat.

S koalicí nebude hlasovat poslanec Ludvík Hovorka , který nesouhlasí právě s tím, aby děti u lékaře platily. Hovorka to řekl novinářům po včerejším jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL. Koalice však může přesto reformu prosadit - za pomoci bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

JEDNÁNÍ JSME SLEDOVALI ON-LINE:

14:08 - Vážení čtenáři, on-line zpravodajství ze sněmovny dnes končí. Pokračovat bude v úterý 21. srpna.

14:05 - Předseda Miloslav Vlček ukončil rozpravu a před hlasováním přerušil schůzi k reformě do úterý 21. srpna. Ve 14:30 začne mimořádná 19. schůze, na které mají poslanci projednávat zákon o digitalizaci.

14:02 - Předseda sněmovny Miloslav Vlček zahájil odpolední část jednání o reformě.

12:07 - Poslanci mají prodlouženou polední přestávku. Jednat začnou opět ve 14:00. Mezitím se sejde organizační výbor sněmovny.

12:06 - Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř již potřetí předstoupil s přednostním právem před poslance a požádal je o pauzu na jednání klubu ODS.

11:59 - Bohuslav Sobotka počtvrté. "Já si myslím, že pan předseda vlády neví, co v tom konečném návrhu je." Sobotka tvrdí, že vládní návrh zatížení občanů naopak zvyšuje.

11:51 - U řečnického pultu se střídají ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek, předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda výboru pro zdravotnictví David Rath. Vzájemně si vysvětlují, co ve skutečnosti zavádí a přinese vládní reforma veřejných financí.

11:41 - Na vystoupení Bohuslava Sobotky reagoval ministr financí Miroslav Kalousek.

"Pan poslanec Sobotka  řekl, že si to musel přečíst několikát, aby to pochopil. Z toho, co řekl, musím konstatovat, že to přesto nepochopil. Já si klidně sednu a přečtu si s ním návrh znovu," řekl ministr financí.

11:33 - V rozpravě vystoupil místopředseda ČSSD a předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka. Upozorňuje na údajné nesrovnalosti ve vládním návrhu reformy daní.

"Podle vládního návrhu se daně nesnižují, jak říkal pan premiér, ale zvyšují," myslí si Sobotka. "Chtěl bych, aby všichni věděli, o čem hlasují. Ten návrh ve skutečnosti zhoršuje postavení rodin s dětmi," dodal.

Zmínil také složitost celého návrhu. "Já sám jsem si to musel přečíst několikrát, abych to pochopil."

Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně.
Jiří Paroubek telefonuje ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

11:31 - Místopředseda Jan Kasal po přestávce znovu zahájil jednání.

10:53 - Poslanci začnou znovu jednat v 11:30.

10:52 - Předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová požádala o čtyřicetiminutovou přestávku na jednání klubu.

10:51 - Poslance Hovorku vystřídali poslanci Marta Bayerová a Jiří Dolejš.

10:41 - I Ludvík Hovorka představuje své pozměňovací návrhy. Týkají se téměř všech částí vládního návrhu reformy veřejných financí.

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

10:35 - Nyní hovoří Miloslava Vostrá. Dalším na řadě je lidovecký rebel Ludvík Hovorka, který již oznámil, že jako jediný ze všech koaličních poslanců reformu nepodpoří.

10:31 - Poslanci představují své pozměňovací návrhy.

10:23 - U řečniště se střídají komunisté. Jiřina Fialová, Stanislav Grospič a chystá se Petr Braný.

 

Mirek Topolánek a Jiří Čunek při projednávání reformy veřejných financí.
Mirek Topolánek a Jiří Čunek při projednávání reformy veřejných financí. | Foto: Ondřej Besperát

10:08 - Vystoupil premiér Mirek Topolánek. Poslancům představuje změny v návrhu reformy veřejných financí, ke kterým došlo na posledním jednání koalice.

"Jsem hluboce přesvědčen, že tento můj pozměňovací návrh vylepšuje ten původní návrh a já vás prosím, abyste pro něj hlasovali," řekl předseda vlády.

9:55 - Druhý návrh dopadl stejně. Odložit projednávání reformy na 24. září si přálo 97 poslanců, proti bylo 100.

9:52 - Poslanci nyní o návrzích Vojtěcha Filipa hlasují. V prvním hlasování o tom, zda má být vládní návrh znovu poslán výborům k projednání, opozice neuspěla. Pro hlasovalo 97 poslanců, proti 100.

9:48 - Slovo si vzal předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Chce, aby se k vládnímu návrhu mohly znovu vyjádřit výbory a aby byl znovu projednán s odbory.

"Dovolte mi, abych se připojil k návrhu místopředsedy Filipa, aby bylo projednávání odloženo na 24. září."

9:36 - Lubomír Zaorálek zahájil přerušenou schůzi. Ukončil obecnou rozpravu a oznámil, že se nyní bude hlasovat o návrzích, které včera zazněly.

Předseda KSČM Vojtěch Filip včera vyzval, aby poslanci vládní návrh nepřijali. Pokud jej přijmou, tak chce, aby vládní návrh dostaly znovu výbory k posouzení. A když nevyjde ani to, navrhl, aby se třetí čtení odložilo až na 24. září.

Foto: Ondřej Besperát

9:17 - Miloš Melčák a Michal Pohanka oznámili, že vládní reformu veřejných financí podpoří.

9:16 - Pauza do 9:30

9:03 - Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek zahájil druhý jednací den 18. mimořádné schůze. Oznamuje, že ze schůze se omluvila ministryně školství Dana Kuchtová.

Ihned se přihlásil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř s přednostním právem. "Chci vás požádat o přestávku v délce třiceti minut na jednání poslaneckého klubu ODS," řekl.

8:57 Poslanci přicházejí do sněmovny. Za několik minut začne další jednací den Poslanecké sněmovny. Dění sledují zpravodajové Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy