Přeběhlíci podpoří reformu. Vybojovali i stravenky

zj
15. 8. 2007 9:17
Melčák a Pohanka ČSSD oznámili, jak budou hlasovat
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mirek Topolánek má nejspíš už teď jisté, že refomní balík zákonů, s nímž svázal osud své vlády, ve sněmovně uspěje. Dva bývalí poslanci sociální demokracie, kterým se od chvíle, kdy pomohli ke vzniku současné vládě, říká přeběhlíci, se v případě reformy veřejných financí zachovají stejně.

Topolánkovu vládu podrží.

Oznámili to těsně před tím, než ve sněmovně začal druhý den rozpravy nad návrhem reformy veřejných financí - a po noci, v níž ODS definitivně dosáhla toho, že lidovci i zelení odsouhlasili její verzi nových daňových sazeb.

Stravenky zůstávají

Předseda vlády Mirek Topolánek se s Pohankou a Melčákem setkal ještě včera v noci, po jednání koalice. Dnes premiér a oba poslanci vydali společné prohlášení, v němž oznamují dohodu.

V něm je formulována "cena" za podporu takto:

1) Bude zachována stávající úprava a daňové zvýhodnění stravenek.
2) Bude rozšířen výběr pojistného na zdravotní pojištění z tzv. funkčních požitků, což přinese zdravotním pojišťovnám dodatečné 1-1,3 mld. Kč.
3) Následně bude prosazena stejná úprava pro sociální pojištění, což přinese další prostředky do fondu sociálního pojištění.
4) Úspory z regulace vzniklé v jednotlivých segmentech zdravotní péče budou následně využity především v těchto segmentech.
5) Ředitele VZP nebude jmenovat a odvolávat vláda.
6) Bude zvýšena hranice povinnosti vedení podvojného účetnictví pro podnikatelské subjekty na 25 milionů korun ročního obratu.
7) Bude prosazen návrh, který povede k zatraktivnění našeho daňového prostředí pro společnosti hospodařící ve strukturách holdingu.

Dohodnuté změny zahrne Topolánek do pozměňovacího návrhu, kterým vláda ještě upraví svůj původní návrh.

Lidovci zavázali poslance

Lidovecký klub dnes ráno přijal usnesení, v němž zavázal své poslance, aby dohodnutou podobu reformy nechali žít - tedy aby nepodávali žádné pozměňovací návrhy, nebo aby žádné jiné než vládní nepodpořili.

Lidovci ale vědí, že jejich poslanec Ludvík Hovorka toto usnesení neposlechne - dal vědět, že bude hlasovat proti reformě.

 

Právě se děje

Další zprávy