Odmítl podpořit reformu. Poslanec Hovorka online

job, zj
15. 8. 2007 14:30
Lidovecký rebel odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

Online rozhovor - Vládní koalice má reformu v kapse, ale nejspíš přitom ztratila další hlas - lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky. Ten dal jasně najevo, že reformu veřejných financí nepodpoří, a že také u dalších vládních  návrhů se bude vždy rozhodovat podle svého přesvědčení.

Jeho příběh tak připomíná přeběhlíky Pohanku a Melčáka, ale v opačném směru.

Cítí se být ještě koaličním poslancem? A co mu přesně na reformě vadí?

Ptali jste se v on line rozhovoru Aktuálně.cz. Pan poslanec odpovídal přímo ze sněmovny.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:12Autor: mirek

Otázka: Donedavna jsem Vas neznal a prijde mi to jako snaha se zviditelnit....Proc jdete proti vlastni koalici? Opozice to v podstate nedela a proto jsou silni...

Poslanec Hovorka: Nemám potřebu se zviditelňovat, ale věci, se kterými nesouhlasím, nemohu podporovat. Neměl jsem výhrady k reformě v sociální oblasti, dokázal jsem pochopit velkou vůli ODS po zavedení jedné sazby daně, ale nerozumím tomu, proč už v roce 2007 musíme rozhodovat o snižování daní v roce 2009 a 2010. To se přece dá rozhodnout podle vývoje fiskální situace. Zákon má stabilizovat veřejné finance, ale právě v oblasti daňové snižování příjmů jde proti tomuto cíli. Část zdravotnická do reformního balíku nepatří. Byl jsem ochoten ke kompromisu, ale ani to málo, co jsem chtěl, nebyla ochota přijmout. Proto budu hlasovat proti.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:14Autor: jiří

Otázka: Dobrý den, díky za Váš charakter a inteligenci. Chci se zeptat, jestli budete hlasovat proti nebo se zdržíte, a proč.

Poslanec Hovorka: Budu hlasovat proti. Protože nesouhlasím s tím, aby reforma zdravotnictví začínala zaváděním poplatků. A daně se snižovaly nad rozumnou míru, podle mého názoru neúnosnou pro státní rozpočet.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:16Autor: SimkaSimcha

Otázka: Dobrý den, nebojíte se, že dostanete parte jako Melčák s Pohankou? Nemáte zkrátka strach, že pro stranu jste odepsaný?

Poslanec Hovorka: Domnívám se, že křesťansko-demokratická strana se nebude chovat podobně jako strana sociálnědemokratická.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:20Autor: matěj

Otázka: dobrý den pane Hovorko,

rád bych věděl, jaké jsou pro Vás hranice elementární loajality ve vztahu k členství v posleneckém klubu KDU-ČSL, resp. faktu, že strana, jejímž jste členem, je součástí vládní koalice. Má pro Vás (a Vaše rozhodování) tato skutečnost nějaký význam ?
Děkuji

Poslanec Hovorka: Ano, tato skutečnost má význam. Cítím se být součástí koalice, ale nesouhlasím se všemi kroky, které se v návrhu zákona objevují. Byl jsem ochoten k určitému kompromisu, ale na druhé straně byla ochota minimální. K věcem, které považuji za nesprávné, se snažím vyjadřovat podle svého svědomí, jak mi to ukládá Ústava.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:23Autor: Stardust

Otázka: Myslíte si, že Mirek Topolánek je důstojný premiér této země?

Poslanec Hovorka: Myslím, že v době, kdy byl senátorem, se vyjadřoval kultivovaněji. Ale možná ta změna vyjadřování souvisí s tlakem pracovních povinností.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:27Autor: rony

Otázka: Jak budete hlasovat, až opozice opět vyvolá hlasování o důvěře kabinetu.

Poslanec Hovorka: Zatím jsem vždycky podporoval tuto vládu, jejíž vznik jsem umožnil. Rozdílný názor na některé součásti reformy financí neznamená, že bych podporoval vyslovení nedůvěry vládě.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:32Autor: Tonda

Otázka: Myslíte si, že je vůbec možné, aby v tomto státě byl politik zodpovědný a stát si na svém? Vás toto nyní zviditelňuje, doufám jen, že to není populismus. Lidi se reformy značně bojí, ví to koalice?

Poslanec Hovorka: Myslím, že je to hodně těžké. Nejsem si jist, jestli obsah slibu poslance je v dnešní době vnímán stejně jako v době vzniku Ústavy České republiky. Nevím, jestli si poslanci koalice uvědomují, že hodně lidí má z reformy obavy. A myslím, že to nejsou jenom ti lidé, kteří nechtějí pracovat.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:41Autor: Radek Hovorka

Otázka: Vážený pane poslanče, už se na mě rozhořčeně obracelo cca 10 lidí, zda mám s Vámi nějaký příbuzenský vztah a musím pořád dokola opakovat: proboha, ne! Neuvažujete o změně příjmení? Chcete návrat PAroubka k moci? Ten by tu udělal větší paseku než poplatky u lékaře pro děti, uvědomte si to!

Poslanec Hovorka: Myslím, že návrat pana Paroubka do vlády by neprospěl ČR. Stejně tak se ovšem domnívám, že reforma veřejných financí v oblasti daňové a současné části zdravotnické přinese spoustu problémů. Největší paseku v oblasti zdravotnictví může přinést boj o rozdělení 200 miliardového trhu (záležitosti transformace zdravotních pojišťoven, obávám se možného propojení zdravotních pojišťoven a nemocnic a propojení soukromého kapitálu s veřejným zdravotním pojištěním).

Odpovězeno: 15. 08. | 13:45Autor: Čunkova fanynka

Otázka: Jiří Čunek před jednáním klubů v pondělí řekl, že věří, že nikdo z poslanců nebude tak pyšný, aby si myslel, že je jeho názor přednější než názor sta dalších poslanců koalice. Proč vy si myslíte, že váš názor je přednější?

Poslanec Hovorka: Myslím, že kdyby se poslanci více rozhodovali podle svého svědomí, ubylo by špatných zákonů. Byl jsem vyzván, abych se choval odpovědně. Byl jsem ochoný přistoupit na kompromis, ale ten nebyl pro koalici přijatelný. Proto jsem se rozhodl reformu nepodpořit.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:49Autor: Álojz

Otázka: Dobrý den, pane poslanče. Zajímal by mne Váš názor na "kauzu Čunek" a jak ji vnímala uvnitř Vaše strana. Děkuji

Poslanec Hovorka: Vnímali jsme ji jako snahu očernit schopného člověka, který se vypracoval vlastními silami. A najednou se objevil v pražském prostředí jako konkurent z konce republiky pro zkušené politiky.

Odpovězeno: 15. 08. | 13:54Autor: Honin

Otázka: Proč bránít tomu, aby se za služby platilo? (lékař je služba)

Poslanec Hovorka: Všichni lidé pokud pracují, odvádějí sociální a zdravotní pojištění. Dokud není definováno, co je standard a co je nadstandard zdravotní péče, tak by lidé neměli platit žádné poplatky. Platit by se měla pouze nadstandardní péče. Ministerstvo zdravotnictví chce standardy vytvořit do roku 2009. Navíc nyní z Ústavy vyplývá, že zdravotní péče je poskytována zdarma.

Odpovězeno: 15. 08. | 14:00Autor: Radovan Bartošek

Otázka: Dobrý den, skutečně reformu veřejných financí nepodpoříte kvůli platbám dětí u lékaře? Nejsou za vaším stanoviskem spíše některé "jiné" motivy? Vláda chce přece platby dětí u lékaře kompenzovat zvýšenými přídavky na dítě. Jak byste řešil Vy nadužívání lékařské péče?

Poslanec Hovorka: Myslím si, že nadužívání péče by měli řešit především lékaři, případně pojišťovny. Uznávám, že pro lékaře je to obtížnější. Nejsou to přídavky, ale sleva na dani a na jendo dítě je to ročně 160 korun. Můj návrh znamenal osvobození dětí od všech poplatků u lékaře - za všechny recepty, i za pobyt v nemocnici, v ozdravovně apod. To by znamenalo daleko více peněz než 160 korun. Navíc děti zdravotní péči nezneužívají, protože k lékaři chodí většinou nerady a podle Listiny základních lidských práv a svobod jsou děti hodny zvláštní ochrany. Dokonce i v SRN jsou děti osvobozeny od poplatků do 18 let.

Odpovězeno: 15. 08. | 14:13Autor: Václav Moravec

Otázka: Pane hovorko, Slovensko dnes díky pravicovým reformám zažívá největší růst v regionu. Každý ekonom Vám řekne, jak tato země po socialistických vládách reformy potřebuje. Unesete odpovědnost za krach, ke kterému došlo v Maďarsku a ke kterému naše země bez reforem směřuje?

Poslanec Hovorka: Současný zákon je reformou pouze ve své sociální části, kde zastavuje valorizace a snižuje sociální dávky. Další část reformy vidím v navrženém zvýšení snížené sazby DPH. Toto jsou věci, které znamenají zastavení růstu schodku státního rozpočtu. Další opatření v daňové oblasti znamenají v souhrnu významné snížení příjmů státního rozpočtu, které pravděpodobně nebude kompenzováno ekonomickým růstem. Nemyslím si, že snižování daní v takovém rozsahu je prospěšné. Myslím, že reforma sociálního systému je potřebná a já s ní nemám žádný problém, ale vláda záměrně spojila oblast sociální, daňovou a zdravotní. A tím projednávání zkomplikovala. Je to především její problém. Nikdy jsem neřekl, že jsem proti reformě v sociální oblasti, která především může přinést riziko krachu. Ale komplikovaný zákon mně neumožňuje podporovat určitou část reformy.

Odpovězeno: 15. 08. | 14:26Autor: 1948

Otázka: Dobrý dne,
myslíte si, že předčasné volby by byly lepším řešení situace? Zároveň bych se rád zeptal, zda-li si myslíte či víte, že reforma ve zdravotnictví je jen přesměrování veřejných zdrojů do soukromého sektoru se současnou snahou snížení kotroly tohoto toku?

Poslanec Hovorka: Souhlasím s tím, že předčasné volby by možná vyřešily situaci lépe. Je důležité, jaká bude konečná podoba reformy zdravotnictví. Určitě se o reformu zdravotnictví povede velký boj, protože se jedná o velké peníze (200 miliard). Kontrola toků ve zdravotnictví je nesmírně důležitá, stejně jako stanovení standartů. A je velmi důležité zabránit propojení zdravotních pojišťoven a nemocnic a propojení soukromého kapitálu s prostředky veřejného zdravotního pojištění. Protože pokud by došlo k tomuto propojení je to nevratný krok. Obávám se, že možné majetkové propojení zdravotních pojišťoven s poskytovateli péče by bylo pro stát velmi drahé. A pro pacienty potenciálně nebezpečné. Dokud nebudou definovány odborné standardy léčby a bude tady velká konkurence zdravotních pojišťoven (očekává se zvýšení počtu pojišťoven) budou pojišťovny tlačeny k nakupování nejlevnější a tím i méně kvalitní péče (zaměstnávání nekvalifikovaných lékařů apod).
Děkuji za dotazy!

 

Právě se děje

Další zprávy