Večer bude dlouhý. Začal další díl boje o reformu

Martina Macková, Jakub Antoš
14. 8. 2007 17:21
Aktuálně.cz sledovalo jednání poslanců
Na začátku jednání vyzval předsedající poslance, aby povstáním uctili památku těch, kteří zahynuli během povodní před pěti a deseti lety.
Na začátku jednání vyzval předsedající poslance, aby povstáním uctili památku těch, kteří zahynuli během povodní před pěti a deseti lety. | Foto: Ondřej Besperát

Online - Oficiální část poslanecké debaty o reformě pro dnešek skončila, televizní kamery jsou vypnuty. Ale právě v tu chvíli začalo ve sněmovně další, a určitě důležitější kolo jednání. V nich se rozhoduje o podobě reformy veřejných rozpočtů i o osudu celé vlády.

Bude to dlouhý večer. V šest večer se sejdou nejvyšší představitelé ODS, lidovců a zelených ve formátu takzvané K9, tedy po třech zástupcích z každé strany. Společně zkusí vymyslet návrhy, které by přiměly váhající poslance reformu podpořit.

Jejich seznam není tak krátký, jak by vláda potřebovala: váhají poslanci Ludvík Hovorka (KDU), Miloš Melčák a Michal Pohanka (dříve v ČSSD) či Vlastimil Tlustý (ODS). S těmito čtyřmi zákonodárci se pak sejdou a budou se snažit najít průsečík všech požadavků.

Hlasování o reformě je nejdůležitějším hlasování od vzniku Topolánkovy koaliční vlády - a v tuto chvíli je jisté, že je odloženo minimálně do zítřka.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) totiž spojil s úspěchem reformy existenci svého kabinetu, ale zatím nemá jisté všechny potřebné hlasy.

První den debaty přinesl nejen očekávané ostré slovní střety, ale i bezobsažné proslovy takzvaně do počtu.

"Takto bezradnou a špatnou vládu jsme od roku 1989 ještě neměli. Co jste dělali ty poslední zhruba dva měsíce? Já vám řeknu co. Nic. Teď horkou jehlou narychlo něco připravujete. Jste ostudou této země," prohlásil například David Rath (ČSSD). ČSSD i KSČM daly jasně najevo, že reformu nepodpoří.

JEDNÁNÍ JSME SLEDOVALI ON-LINE:

17:20 - Jednání sněmovny se přerušuje do zítřejších 9:00 ráno. O přerušení požádal předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Vážení čtenáři, dnes on-line zpravodajství ze sněmovny končí. Zítra v devět hodin ráno se naši zpravodajové opět přihlásí.

17:15 - Členové klubu Strany zelených sedí v bufetu, kde jim předseda Martin Bursík vypráví o své horolezecké cestě do Pákistánu, kde zemřel jeden z členů jeho výpravy.

16:55 - Poslanci Zdeňku Škromachovi se nelíbí, že vláda údajně pohrdá opozicí a nejedná s nimi o svých reformních opatřeních.

"Budou-li poslanecké kluby vládní koalice doplňovat paskvil vládní reformy, měly by také předložit vyčíslení a náklady těchto pozměňovacích návrhů, aby bylo možné zaujmout stanovisko. Proto také budeme požadovat prodloužení lhůty k prostudování," vzkázal koalici Škromach.

16:37 - Poslanec Michal Pohanka deníku Aktuálně.cz řekl, že pokud se mu podaří vyjednat začlenění jeho podmínek do vládního reformního batohu, neodejde ze sálu jako při hlasování o důvěře, ale zvedne pro reformu ruku.

"My už jednáme, a zatím to nekončí. Vyjednáváme závažnější věci, které by v reformě měly být. Například aby do zdravotnictví teklo více peněz a nebo zachování zaměstnaneckých stravenek. Kromě svých věcí, které žádáme do reformy zapsat, budeme chtít ještě jednat o celkovém návrhu, až bude naprosto kompletní," řekl Pohanka.

Poslanci Pohanka a Melčák mluví ve sněmovně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem.
Poslanci Pohanka a Melčák mluví ve sněmovně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem. | Foto: Ondřej Besperát

16:24 - Novináři, kteří čekají na politiky v předsálí, byli mystifikováni. Dva klíčoví poslanci - Miloš Melčák a Michal Pohanka, od kterých si koalice slibuje podporu reforem, vůbec nepřišli na prezenci a jejich podpisy až dosud na listinách chyběly. "My tady samozřejmě jsme, jen chodíme dnes tou druhou stranou," vtipkoval Michal Pohanka.

16:12 - Poslankyně a předsedkyně klubu Strany zelených Kateřina Jacques se dnes během zasedání stihla převléci do dalších šatů. Zatímco ráno měla šedý vlněný kostýmek a černý rolák, teď jedná v černých puntíkovaných šatech. V kuloárech totiž stoupá teplota a pokud politici mají vyjít z klimatizovaného sálu, je to pro ně teplotní šok.

16:01 - U řečnického pultíku se střídají opoziční poslanci. Zdeněk Jičínský, Radko Martínek a Miroslav Grebeníček. Z debaty v sále, která se vleče, utíkají poslanci napříč stranami do bufetů. Stoupá spotřeba chlebíčků a zeleného čaje, zatímco u novinářů je nejpopulárnější energetický povzbuzující nápoj.

Lucie Talmanová přišla do sněmovny poprvé od narození svého syna Nicolase, kterého má s premiérem Topolánkem. Předseda sněmovny Miloslav Vlček ji přivítal kyticí růží a medvídkem pro syna.
Lucie Talmanová přišla do sněmovny poprvé od narození svého syna Nicolase, kterého má s premiérem Topolánkem. Předseda sněmovny Miloslav Vlček ji přivítal kyticí růží a medvídkem pro syna. | Foto: Ondřej Besperát

15:46 - Poslanec a šéf ČSSD Jiří Paroubek právě vyšel z jednacího sálu, aby řekl novinářům, že komplexní pozměnovací návrh koalice, o kterém se stále jedná, zvýší schodek veřejných financí. "Takovou situaci, kterou přinese, jsme za osm let našich vlád nezažili," míní šéf opoziční ČSSD.

15:37 - Předseda KSČM Vojtěch Filip vyzval, aby poslanci reformu ve druhém čtení zamítli. Pokud ji přijmou, tak chce, aby vládní návrh dostaly znovu výbory k posouzení. A když nevyjde ani to, navrhl, aby se třetí čtení odložilo až na 24. září.

15:21 - S projevy se střídají sociální demokraté Lenka Mazuchová, Lubomír Zaorálek a David Rath. Ten se do reformy a zejména do premiéra pustil nejostřeji.

"Já jsem skutečně na rozpacích, o čem tady dnes máme jednat. O čem máme zde diskutovat? O jakém z návrhů? Vy teď hovoříte (obrací se na premiéra Topolánka pozn. red.) o jakémsi kompromisním koaličním návrhu, který ještě asi ani neexistuje. Takto bezradnou a špatnou vládu jsme od roku 1989 ještě neměli. Co jste dělali ty poslední zhruba dva měsíce? Já vám řeknu co. Nic. Teď horkou jehlou narychlo něco připravujete. Jste ostudou této země."

Mirek Topolánek se dívá na galerii pro hosty, na níž přišli zástupci odborářů.
Mirek Topolánek se dívá na galerii pro hosty, na níž přišli zástupci odborářů. | Foto: Ondřej Besperát

14:55 - "Takzvaná reforma je paskvil, který vede ke zhoršení životní úrovně občanů," řekl Paroubek s tím, že jeho strana reformu jako celek v žádném případě nepodpoří.

Šéf ČSSD kritizoval i to, že s nimi vláda reformu nekonzultovala a postavila je před hotovou věc. "My jsme do poslední chvíle nevěděli, co vláda předkládá," postěžoval si bývalý premiér Paroubek.

 

Foto: Aktuálně.cz

Blog ekonoma Tomáše Sedláčka: Tři reformy pro pop(elku)

 

14:49 - Slovo si vzal předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. "Jedná se útok na životní úroveň občanů. Rovná daň, to je konec solidarity ve společnosti. Zavedení poplatků u lékaře představuje zbytečné zatížení největších příjemců zdravotní péče důchodců. Výdaje té své takzvané reformy přenášíte na ty, kteří se nemohou dost dobře bránit," hřímal z řečniště Paroubek.

14:44 - "Reformu nepříjímáte kvůli sobě ani kvůli odborům, ale kvůli milionům lidí tam venku. Jsem přesvědčený, že k reformě nemůže mít nikdo žádné věcné výhrady. Příliš dlouho jsme v této zemi odkládali vážná rozhodnutí na později. Je nutné zkoncovat s dluhy a já vás o to žádám," ukončil svoji řeč Topolánek.

14:40 - Jediný, kdo dnes oficiálně na klíčové chůzi sněmovny chybí, je ministryně školství Dana Kuchtová. Svůj podpis na prezenční listině ale dosud nedodalo více poslanců, v sále není ani jeden ze dvou bývalých sociálních demokratů - Miloš Melčák a Michal Pohanka. Ti mají být při hlasování o reformě oporou vládní koalici.

 

Foto: Aktuálně.cz

 

14:35 - "Když neuděláme tento první krok (přijetí balíku reforem - pozn. red.), logicky neuděláme ani ten druhý, který má vláda ve svém programu. Řekl bych, že tato reforma je malý krok pro vládu, ale velký skok pro Českou republiku," myslí si Topolánek.

Podle premiéra se systém státních financí zhroutí, když reformy parlament nepřijme.

"Reforma je nutná, a znovu opakuji: vy to víte! Zadlužování nevyhovuje nikomu, kromě černých pasažérů a byrokratů. Ano, tito lidé na refromě prodělají, všichni ostatní na ní vydělají. Reforma bude bolet jen ty, kteří se vyhýbají práci," pokračoval předseda vlády.

14:30 - Do rozpravy se přihlásil premiér Mirek Topolánek. A svůj projev začal jako prezident Václav Havel svůj první polistopadový novoroční projev. "Nestal jsem se předsedou této vlády, abych občanům naší země lhal. Naše země reformu potřebuje," přesvědčoval premiér poslance.

 

Foto: Aktuálně.cz

Blog ekonoma Jiřího Havla: Daňoví mystici, reformní kocovina

 

14:27 - Vystoupil předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) a seznámil poslance s usnesením výboru, který sněmovně doporučil, aby návrh vlády nepodpořili.

14:23 - Za řečnickým pultem se střídají jednotliví ministři. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a ministr životního prostředí Martin Bursík. "Prosím vás o podporu reforem," vyzval zákonodárce vicepremiér Bursík.

14:14 - Vystoupil ministr financí Miroslav Kalousek. Pouze zopakoval, že vláda předkládá novely příslušných zákonů o dani z příjmu, dani z přidané hodnoty a další. "Není myslitelné, aby země, jejiž hospodářský růst roste, se neustále zadlužovala," uzavřel svoji krátkou řeč ministr.

14:10 - Když premiér Mirek Topolánek dobíhal na zahájení schůze sněmovny, jen zamával novinářům a objektivům ve dveřích sálu a řekl: "Dobrý!"

 

Foto: Aktuálně.cz

Blog ekonoma Daniela Münicha: Daňové žonglování, aby se obecenstvo nenudilo

14:08 - Předseda sněmovny Miloslav Vlček zahájil schůzi sněmovny minutou ticha za oběti povodní v roce 1997. Letos si připomínáme deset let od této události.

14:04 - "Je to na dobré cestě. Blížíme se k společnému hlasování," řekla předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Podle ní dal Hovorka k dispozici své návrhy koalici a je ochoten hlasovat pro reformní balík. "Snažíme se, aby se mnoha jeho návrhům vyhovělo," dodala Šojdrová.

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

14:01 - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka před schůzí sněmovny deníku Aktuálně.cz řekl, že ještě neví, jak bude hlasovat. "Ještě o tom jednáme, není to uzavřené."

13:55 - Poslanci se scházejí. I ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a zemědělství Petr Gandalovič jsou v sále. Za pár minut předsedající zahájí mimořádnou 18. schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy