Odbojného poslance Hovorku čeká pohovor s lidovci

Martina Macková
16. 8. 2007 12:15
Věří, že anonymy nepřijdou. KDU-ČSL není ČSSD, říká
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) hovoří s novináři v kuloárech | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hovorka jako Melčák s Pohankou? Tato rovnice bude platit příští úterý, kdy se má hlasovat o reformě.

Lidovec Ludvík Hovorka však zatím tvrdí, že přestože zvedne ruku s opozicí, zůstal "koaličníkem". Ani vystupovat z KDU-ČSL nemá důvod.

Čeká ho však minimálně stranický pohovor a zdá se, že tvrdohlavý exstarosta Šumic na Zlínsku nemůže čekat potlesk od lidovecké základny.

"Domnívám se, že křesťansko-demokratická strana se nebude chovat podobně jako strana sociálnědemokratická," věří nyní.

Čunek: Je svobodný

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek uvedl, že nehlasujícího straníka bere jako své osobní selhání. Hovorku ale neodepsal.

"Každý má právo na svůj názor, ale je otázka, nakolik o svém názoru dokáže přesvědčit ostatní. Pan Hovorka samozřejmě zůstává koaličním poslancem, proč by nezůstal. Hlasování je věc jeho svědomí," řekl Aktuálně.cz Čunek.

O jakémkoliv postihu neposlušného poslance předseda neuvažuje. "Ústava to naštěstí řeší.. má svobodnou vůli," dodal Čunek.

To předsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová si myslí, že by se o kroku Hovorky mělo ve straně minimálně mluvit.

"Společný postup v zásadních věcech je mezi zákonodárci důležitý. Stranické orgány by se tím měly zabývat. Já ale nejsem příznivec ukládání nějakých stranických trestů, to určitě ne," řekla Aktuálně.cz Šojdrová.

Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová míní, že by strana měla Hovorkovi dát najevo svou nelibost.
Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová míní, že by strana měla Hovorkovi dát najevo svou nelibost. | Foto: Ludvík Hradilek

"Možná by bylo namístě nějaké vyjádření, například, že takto to není v pořádku," dodala.

Klub lidoveckých poslanců deklaroval, že bude hlasovat společně - i přestože jeho člen jasně říká, že tentokrát ne.

Nestanu se problémovým

Poslanec Hovorka i přes svůj nesouhlas především se zdravotnickou reformou zůstává "stým" koaličním poslancem. Připouští to i Šojdrová, i on sám.

"Kvůli tomu, že nesouhlasím s reformou, nebudu hlasovat dál s opozicí a nestanu se problémovým," vyloučil svůj odklon od koalice Hovorka.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz přímo říká, že návrat Jiřího Paroubka do vlády by zemi neprospěl a že by koaliční vládu znovu podržel, pokud by se hlasovalo o důvěře.

"Vždy jsem hlasoval podle selského rozumu a svého svědomí, a v tom budu pokračovat. Kdyby to tak dělali všichni poslanci, nebylo by tolik špatných zákonů," myslí si.

Koalice se nemusí obávat ztráty jeho hlasu ani při klíčovém schvalování rozpočtu. "Nepotopím ekonomiku země kvůli tomu, že se mi nelíbí reforma."

Ostře však své straně vyčítá především to, že nenechala svým zákonodárcům schválit už dříve programové prohlášení vlády a nyní ani reformní kroky. "Vždycky byl nějaký časový důvod. Ke kompromisu nad mými návrhy nebyla ani vůle z druhé strany, já jsem se snažil," řekl.

V kuloárech zaznívají hlasy, že by měl Hovorka složit mandát, ten ale nevidí důvod. "To jsem zatím slyšel jen od novinářů," říká.

"Měl jsem telefony, kdy mě spolustraníci nabádali, abych reformu podpořil, ať se chovám rozumně. Je to jejich právo mi to říct. Ale je to na mně, jak se rozhodnu," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy