Dohoda: Daně klesnou rychle, děti u lékaře zaplatí

Martina Macková
15. 8. 2007 9:52
Lidovecký poslanec Hovorka nedá reformám hlas
Mirek Topolánek a Jiří Čunek při projednávání reformy veřejných financí.
Mirek Topolánek a Jiří Čunek při projednávání reformy veřejných financí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Po celodenním jednání ve sněmovně uzavřela koalice svůj návrh reforem, který předloží poslancům ke schválení.

Pokud koalice návrh prosadí, budou firmy už příští rok platit daň 21 procent. Daň ze mzdy bude činit 15 procent z takzvané superhrubé mzdy. U lékaře zůstanou zachovány poplatky i pro děti, stát to bude rodinám kompenzovat.

Koalice ve středu sněmovně předloží změny, premiér plánuje vysvětlit důvody, které k nim vedly. Na návrh opozice, aby dostala dalších 40 dnů na nastudování změn v reformním balíku, koalice nekývne.

S koalicí nebude hlasovat poslanec Ludvík Hovorka , který nesouhlasí především s tím, že u lékaře budou platit i děti. Hovorka to řekl novinářům po včerejším jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL. Koalice však může přesto reformu prosadit - za pomoci bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Firmy jsou na 21 procentech

U firemních daní zvítězil nakonec v  koalici návrh Mirka Topolánka z pondělního večera. Počítá s tím, že firmám se daně už příští rok sníží na 21 procent, původní návrh počítal s 22.

Další rok budou firmy danit dvaceti procenty a poslední rok funkčního období vlády daně klesnou na 19 procent.

U daní ze mzdy fyzických osob bude koalice nakonec prosazovat, aby příští rok lidé odváděli 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění). V roce 2009 však přijde další snížení sazby až na 12,5 procenta superhrubé mzdy - to odpovídá 19 procentům reálného zdanění.

"Myslím, že je to korektní dohoda, pro kterou by mohli hlasovat všichni koaliční poslanci, " řekl Topolánek.

Koaliční lídři dnes nespecifikovali, kde vláda vezme peníze na snížení daní. Podle odhadů by mělo jít až o 37 miliard korun.

Na dotaz Aktuálně.cz, jak radikálně se koalice rozhodla seškrtat odpočty, Bursík řekl: "Je to věc ministra financí, který to zítra oznámí." Miroslav Kalousek, který byl na jednání, nechtěl nic komentovat.

Děti zaplatí

Poplatky u lékaře, které byly velkým sporným bodem reformy, nakonec budou platit všechny děti. Koalice ale navrhne, aby jejich rodiny získaly vyšší odpočet na daních o 160 korun, který by pokryl právě tyto poplatky.

Osvobozena od poplatků bude ale preventivní péče a také chroničtí pacienti.

Na medvěda se půjde jinak

Koalice se také dohodla, že obsahem reformního balíku bude deklarace, že vláda zásadně změní přístup k tzv. porcování medvěda, což silně kritizovali především zelení.

"Deklarujeme tam vůli k tomu výrazně snížit množství peněz, které se takto rozdělují a nastavit jasná pravidla. Jsme spokojení," dodal Bursík.

Topolánek odmítl podrobně uvést, která ze stran si co do změněného návrhu prosadila. "Nebudeme to říkat. Vůbec," odmítl premiér.

Podle Topolánka se bude o reformě hlasovat zcela určitě už příští týden. Na dotaz, zda má jistotu, že reformy projdou, řekl: Jistotu budu mít po hlasování."

Pohanka: Mám 15 požadavků. Jsou tam i stravenky ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy