Hovorka přidal další důvody, proč jde proti vládě

brp
15. 8. 2007 8:57
Poslanec znovu vystoupí se svými návrhy
Poslanec Hovorka hovoří s novináři ve sněmovních kuloárech.
Poslanec Hovorka hovoří s novináři ve sněmovních kuloárech. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka přidal další argumenty, proč bude ve sněmovně hlasovat proti zájmům vlastní strany. Lidovci, ODS a zelení dnes předloží nový návrh reforem a Hovorka už s předstihem oznámil, že pro ně nezvedne ruku  zejména proto, že nesouhlasí s tím, aby poplatky u lékaře platily i děti.

Dnes v rozohovoru pro Českou televizi uvedl i další důvody - dozvěděl se, že reformní balík obsahuje také novelu zákona o kategorizaci léčiv, s níž Hovorka nesouhlasí. "Myslím, že tady začíná hra o velké peníze ve zdravotnictví," řekl Hovorka televizi. "Jde o 60 až 80 miliard korun."

V novele, která určuje, jak se stanovují ceny a úhrady léků, se podle Hovorky koncentruje velká moc do rukou ředitele Státního ústavu léčiv a úloha ministerstva v není zcela zřejmá.

Podobně se lidoveckému poslanci nezdají ani chystané převody zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

O obou věcech Hovorka řekl, že byly do reformy "propašovány". V případě novely o kotegorizace léčiv však nutí ministra zdravotnictví ke spěchu Evropská komise a Ústavní soud.

Podle platného zákona určuje úhradu za léky ze zdravotního pojištění pouze ministr, který své rozhodnutí nemusí nikomu zdůvodňovat. Evropští komisaři žádají, aby o úhradě léků proběhlo výběrové řízení podle evropské transparenční směrnice a hrozí České republice soudem. Ústavní soudci současný zákon už zrušili a přikázali, že od Nového roku musí platit nový.

Poslanec Hovorka při druhém čtení navrhne své pozměňovací návrhy. "Potom budu hlasovat proti reformě," řekl.

Hovorkův hlas nemusí koalice pro prosazení změn potřebovat. Pokud všichni ostatní poslaci koalice zvednou ruku pro, bude vládě stačit podpora dvaou bývalých poslanců ČSSD Pohanky a Melčáka. Ti dnes oznámili, že vládu podpoří. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy