ODS zavrhne Fischera, nespojí-li rozpočet s důvěrou

Domácí Domácí
16. 9. 2009 21:05
Sledujte s námi živě politické dění den poté, co padl termín voleb

Praha - Den poté, co padl podzimní termín předčasných voleb, politici hrají o to, jaká vláda povede zemi v dalších měsících.

Sešel se kabinet Jana Fischera, který v úterý své setrvání ve funkci podmínil novým vyslovením důvěry a schválením rozpočtu se schodkem pod 170 miliard korun.

Na Pražský hrad zamířili na pozvání prezidenta Václava Klause ministr financí Eduard Janota a předseda ČSSD Jiří Paroubek. S hlavou státu hovořili i o ekonomické situaci.

Deník Aktuálně.cz sleduje dění na politické scéně v online přenosu:


Projev

Důležité

Dokument

Zajímavost

21:05 - Expremiér Mirek Topolánek po grémiu ODS vyzval vládu Jana Fischera, aby stáhnul návrh rozpočtu se schodkem ve výši 230 miliard korun a do sněmovny poslal návrh, jenž vzejde z jednání ministerstva financí a expertů stran, přičemž schodek nepřekročí hranici 170 miliard. "Je nezbytné, aby vláda, která posledním vývojem přišla o mandát, spojila rozpočet s hlasováním o důvěře," řekl šéf ODS. Pokud to neučiní, pak ODS zváží vyslovení nedůvěry. Naopak podle ČSSD stačí proklamace stran, jež Fischerovu vládu podpořily, že jejich důvěru nadále má.

20:15 - KDU-ČSL nepodpoří při hlasování o důvěře současný kabinet premiéra Jana Fischera. V televizi Prima to dnes v pořadu Fakta Barbory Tachecí řekl předseda strany Cyril Svoboda. Důvodem je podle něj fakt, že má úřednická vláda podporu ODS, ČSSD a Strany zelených, a tedy dostatečný počet hlasů. Svoboda také řekl, že strana nepodpoří ve stávající podobě ani navržený státní rozpočet současné vlády.

"Jsme ochotni o všem jednat, ale nemáme v této chvíli důvod vyslovit důvěru současné vládě," řekl Svoboda.

17:03 - Lidovci se ohradili proti opakovanému tvrzení prezidenta Václava Klause, že za současnou politickou situaci může Ústavní soud. "Naopak správně sehrál roli strážce ústavnosti. V tuto chvíli není vůbec důležité, jak k této krizi došlo, ale jaká je z ní cesta ven," vzkázal na Hrad předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. A od Klause očekává, že přijde s návrhem řešení.

15:56 - Vláda si bere rozpočet jako svou zodpovědnost, včetně dotažení na 170 miliard deficitu, prohlásil premiér Fischer. "Pan ministr Janota povede s experty politických stran jednání, ale nakonec je to vláda, která bude mít zodpovědnost za balíček, který předloží," dodal.

15:49 - Jan Fischer prý dnes na zasedání kabinetu vyzval ministry, aby mu sdělili případné důvody, pro které by případně nemohli ve vládě s prodlouženým mandátem pokračovat. "Vyzval jsem je, aby mi je sdělili. Žádné takové signály zatím nemám," dodal premiér.

15:35 - Vláda podá nový návrh na zákaz extremistické Dělnické strany, potvrdil premiér. Návrh dnes kabinetu prezentoval ministr vnitra Martin Pecina. Stát bude u soudu zastupovat jeho zaměstnanec, který návrh vypracoval, a právník Tomáš Sokol. Čtěte více

15:33 - Vláda se dnes nezabývala tzv. balíčkem opatření, řekl premiér Fischer. Kabinet si podle něj ještě nechává čas. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Eduarda Janoty by měl návrh odejít do sněmovny do 30. září.

15:30 - Vláda neschválila návrh ministra práce a sociálních věcí na valorizaci důchodů v příštím roce, oznámil na tiskové konferenci premiér Jan Fischer. "Ministr práce a sociálních věcí se pokusil přesvědčit vládu o potřebě valorizovat důchody na příští rok, byť pro to nejsou vytvořeny zákonné podnímky, ale návrh neprošel, nepočítá se s valorizací důchodů na příští rok," řekl.

14:30 - Pro sociální demokraty je nepřijatelný deficit 230 miliard korun, řekl na Žofínském fóru v Praze šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj je potřeba dostat se politickým kompromisem na 160 až 180 milard. "Pokud jde o oběti, které je potřeba pro pokrytí výpadků, mají je nést všichni," řekl Paroubek. Sociální demokraté podle něj také chtějí, aby vláda Jana Fischera zůstala u moci do konce volebního období.

13:29 - Mirku Topolánkovi se nezamlouvá, že prezident Václav Klaus chce prozatím řešit politickou krizi jen s předsedy dvou největších stran. "Já takový formát odmítám z principu, to není žádná velkokoaliční dohoda," uvedl s tím, že na řešení by se mělo podílet širší spektrum zástupců politických stran.

12:51 - "Do voleb uděláme vše pro to, abychom byli těmi, kdo bude první při řešení problémů," doplnil Topolánka místopředseda poslaneckého klubu ODS Václav Mencl. "Máme téměř jistotu, že předvolební populismus levice bude pokračovat," varoval s tím, že sliby by navýšily výdaje státního rozpočtu o dalších 135 miliard.

12:39 - K rozpočtu se vyjádřil i předseda ODS Mirek Topolánek. "Je třeba velmi otevřeně veřejnosti říci, že příležitostí, jak zvýšit příjmy, je málo. Výpadek bude enormní," upozornil na strojírenském veletrhu v Brně.

12:01 - Ministr financí Eduard Janota po schůzce s prezidentem potvrdil, že se dál bude snažit najít takový soubor opatření proti krizi, který bude mít šanci na schválení sněmovnou. Na pátek proto svolal jednání expertů jednotlivých stran, na kterém chce vyslechnout jejich připomínky. Do sněmovny chce návrh rozpočtu předložit do 30. září. Rozdělení balíčku a hlasování o jednotlivých částech zvlášť ministr podle svých slov nepovažuje za dobré řešení.

11:28 - Jiří Paroubek po schůzce s prezidentem řekl, že s jeho stanoviskem souhlasí. Jak dospět k volbám, aby nebyly zpochybněny, a jak konkrétně postupovat při posílení mandátu Fischerovy vlády, podle svých slov ještě rozmyšleno nemá. Tzv. Janotův balíček úsporných opatření by se podle něj neměl ve sněmovně projednávat jako celek, ale po jednotlivých částech. "Strany by se měly věnovat spíš hledání kompromisu a sestavování rozpočtu než důmyslnému hledání cest k předčasným volbám," řekl Paroubek. 

11:21 - Většina Čechů si přeje, aby zemi k volbám dovedl úřednický kabinet Jana Fischera. Navíc nechápou nenadálou změnu postoje předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ukázal to bleskový internetový průzkum společnosti SANEP. Více se dočtete zde.

11:10 - Šéfa ČSSD u prezidenta střídá ministr financí Eduard Janota. Ten by měl s hlavou státu hovořit o protikrizových opatřeních, která chystá vláda.

Foto: Ludvík Hradilek

11:04 - Prezident Václav Klaus viní ze současné situace na politické scéně ústavní soudce: "Stav, který vznikl po rozhodnutí ČSSD nepodpořit rozpuštění sněmovny podle nového ústavního zákona, je logickým vyústěním  politického chaosu, který vznikl postupem Ústavního soudu," stojí v prohlášení prezidenta po schůzce s Jiřím Paroubkem. Volby by měly podle Klause proběhnout jen v případě, že bude jisté, že nebudou moci být zpochybněny. Pokud se volby rychle neuskuteční, považuje prezident za nutnou dohodu politiků na pevném a jasném mandátu úřednické vlády Jana Fischera. Celé prohlášení najdete zde

10:30 - Jiří Paroubek jedná s Klausem za zavřenými dveřmi. O obsahu schůzky bude šéf ČSSD informovat v 11:00.

Foto: Ludvík Hradilek

10:10 - Ministr vnitra Martin Pecina dnes vládě předloží návrh na zrušení extremistické Dělnické strany. Podle Peciny materiál obsahuje na 400 stran dokumentů a příloh. Pokud vláda Pecinův návrh schválí, odešle jej ministerstvo hned druhý den Nejvyššímu správnímu soudu. Čtěte více

9:45 - Od 10:00 proběhne na Pražském hradě schůzka prezidenta Václava Klause s šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem. Ministr financí Eduard Janota má dorazit o hodinu později. Předseda ODS Mirek Topolánek přijde na rozhovor s prezidentem zítra. Klaus v úterý vydal oficiální prohlášení, podle kterého je "velmi zneklidněn" posledním vývojem politické situace. Čtěte více

8:55 - "Budeme o tom teprve rokovat, budete muset vydržet do odpoledne," odráží otázky novinářů po svém příjezdu na vládu ministr kultury Václav Riedlbauch. Podmínky Jana Fischera prý ještě nezná. "Za chvilku," odmítá další komentáře a mizí v budově vlády.

8:51 - "My na těch místech nelpíme, mým jediným přáním je, aby se ta situace rychle vyřešila," odpovídala na otázky novinářů ohledně svého dalšího působení ve vládě ministryně školství Miroslava Kopicová. "Bojím se dvou věcí a budu dělat vše pro to, aby nebyly: aby nebyl státní bankrot a nedělali jsme ostudu v zahraničí," pokračuje ministryně s tím, že s podmínkami, které uvedl na úterní tiskové konferenci její šéf, souhlasí a podle ní nemá pokračování Fischerovy vlády jako celku smysl.

8:50 - Jestli vydrží ve své funkci až do řádných voleb příští rok v květnu, nechtěl prozradit ani ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. "Já o tom dnes nepřemýšlím, já mám dnes hlavní úkol, a to přesvědčit kolegy z vlády, aby se valorizovaly důchody," řekl při příjezdu novinářům. K podmínkám premiéra Fischera se nechtěl vyjadřovat, stejně jako jeho kolegové. "Budeme to projednávat nepochybně na vládě," dodal.

8:48 - Cokoli konkrétního odmítl prozradit i ministr zemědělství Jakub Šebesta. Zda souhlasí s podmínkami premiéra, prý řekne až jemu samotnému. Na dotaz, jestli by pokračoval i pod někým jiným než Janem Fischerem, nechce odpovídat a chvatně mizí v budově Strakovy akademie.

8:46 - Krátce po tři čtvrtě na devět přijíždějí k Úřadu vlády první ministři. "To jsou podmínky pana Fischera, já si to netroufám komentovat," reaguje ministr dopravy Gustáv Slamečka na úterní prohlášení premiéra Fischera. O tom, jestli by zůstal ve vládě, i kdyby premiér rezignoval, zatím prý neuvažoval.

8:40 - Dnešní hlavní politická agenda má tento itinerář: v 9:00 začíná zasedání vlády. Od 10:00 proběhne na Hradě schůzka Václava Klause s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. V 11:00 vystřídá Paroubka u prezidenta ministr financí Eduard Janota. Odpoledne, předběžně ve 13:30, se očekává tisková konference po jednání kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy