Dokument: Jan Fischer o pokračování svého kabinetu

Domácí Domácí
15. 9. 2009 15:20
Premiér požaduje nové hlasování o důvěře a také významné úspory v rozpočtu

Dokument - V souvislosti s tím, že Poslanecká sněmovna dnes nerozhodla o svém rozpuštění, což pravděpodobně povede k vypsání parlamentních voleb až v řádném termínu roku 2010, sděluji:
    
1. Rozhodnutí ČSSD nepodpořit rozpuštění Poslanecké sněmovny jsem se dozvěděl dnes dopoledne ze zpráv médií a neskrývám nad tím své překvapení. Podobně jako většina občanů České republiky jsem byl totiž přesvědčen, že všichni představitelé politických stran, kteří v minulých dnech prosazovali legislativní změny s cílem vyvolat co nejdříve předčasné volby, mají všechny své kroky zodpovědně promyšleny a připraveny.
    
2. Do funkce předsedy vlády jsem byl jmenován na základě dohody politických stran ze dne 5. dubna 2009. Mandát jsem přijal s vědomím a závazkem, že vláda, kterou sestavím, bude zemi vést pouze do předčasných parlamentních voleb v říjnu letošního roku. Tomu odpovídá i půdorys vlády, obsazení jednotlivých resortů a její programové prohlášení.
    
3. Předpokládám, že parlamentní politické strany rychle dospějí k většinové dohodě o tom, jaká vláda povede zemi do termínu řádných voleb. Do té doby bude současná vláda odpovědně vykonávat svůj mandát a spravovat zemi v intencích svého programu. Ujišťuji občany naší země, že chod všech institucí státu je řádně zajištěn a členové vlády vykonávají své povinnosti.
    
4. Pokud by výsledkem politických jednání bylo rozhodnutí, že odpovědnost za správu státu ponese i nadále vláda pod mým vedením, považuji za nezbytné, aby mi byl v této věci obnoven mandát. Za nutnou podmínku pro takový krok pak považuji dohodu o přijetí nutných úsporných opatření, a to tak, aby rozpočet na příští rok respektoval závazek současné vlády a deficit nepřekročil 170 miliard korun, tedy cca 5 procent HDP.
    
Jan Fischer
předseda vlády ČR

 

Právě se děje

Další zprávy