Ekonomika politické veletoče přežije, šrámů ale přibývá

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
15. 9. 2009 23:14
Politici žádné reformy už dlouho pořádně nedělají
Dvakrát Jiří: Schwarz a Rusnok
Dvakrát Jiří: Schwarz a Rusnok | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Je jedno, jestli budou volby v listopadu nebo v červnu příštího roku - stejně z nich vyjde slabá vláda, která nebude mít sílu a chuť dělat nepopulární reformy.

Ekonomika sice politické veletoče přežije, ale maďarský model a hrozba státního bankrotu už budou viditelné pouhým okem a ne dalekohledem, jak je tomu teď. Takový vzkaz posílají k nynější politické situaci ekonomové.

Hlavním rizikem pro ekonomiku je nyní pověst země, která může odrazovat možné investory. Už nyní kapitál z Česka mizí a investorů, kteří by chtěli v Česku utrácet peníze, ubývá.

Problém uprostřed krize

"Země je uprostřed ekonomické krize a bude příští rok čelit nejvyššímu rozpočtovému schodku ve své historii. Perspektiva, že v takové situaci bude Česko postrádat nejméně dalších devět měsíců vládu se silným politickým mandátem, představuje značné riziko," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Kdyby nebyla krize, bylo by to snadnější. V lepších časech se totiž ukázalo, že ekonomika politické turbulence příliš nevnímá. Vždyť Česko velmi rychle rostlo v roce 2006 v době, kdy žádná vláda nebyla a čekalo se na novou.

Podle ekonomů a analytiků ale fakt, zda se volby uskuteční letos nebo až příští rok, v podstatě nic neřeší, pokud Česko nebude mít silnou vládu, která bude dělat reformy a šetřit.

"Žádná z vlád nemá šanci uskutečnit zásadní změny ekonomického rámce, takže ani nové volby nikdy neznamenají žádné velké zemětřesení. Z tohoto pohledu je pro ekonomiku v podstatě jedno, zda se volby uskuteční během jednoho nebo osmi měsíců," domnívá se analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka může být návrat k původnímu termínu voleb pozitivní v tom, že bude víc času na to schválit státní rozpočet a vyhnout se rozpočtovému provizoriu.

Patnáct let spíme

Vláda bez mandátu ale také znamená, že se znovu odkládají potřebné reformy. "Nicméně, zpoždění několika měsíců při laxním přístupu v posledních deseti až 15 letech nepředstavuje fatální záležitost," dodává Marek.

Kurz koruny na dnešní počínání politiků nereagoval, česká měna naopak posílila.

"Finanční trhy už si na podobné taškařice na naší politické scéně zvykly a nic je tedy nepřekvapí. Zprávy o podobných turbulencích podle mého názoru nebudou mít na finanční trhy ani kurz koruny zásadnější vliv," říká Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

"Na příkladu prakticky nulové reakce trhů a kurzu koruny můžeme vidět, že podobné změny mají na ekonomiku jen minimální dopad. Co by však byl problém, pokud by se politici nedohodli na škrtech a státní rozpočet na příští rok by vykazoval velký schodek. Rozpočet a jeho schválení spolu s určitými škrty je pro budoucnost české ekonomiky klíčový," upozorňuje Jaroslav Brychta ze společnosti X-Trade Brokers

 

Právě se děje

Další zprávy