Kdy sundat roušku a jak testovat ve firmách. Průvodce právním bludištěm nařízení

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 3. 2021 6:16
Testování na covid-19 ve firmách jede na plné obrátky. K velkým firmám a státním úřadům nad 50 zaměstnanců se nově musí přidat i malé firmy s deseti a více zaměstnanci. Co lidé musí v práci podstoupit a co naopak mohou odmítnout v souvislosti s testováním, vysvětlují advokáti Tomáš Procházka z kanceláře Eversheds Sutherland a Klára Valentová z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.
Foto: Magdaléna Medková

Měla jsem covid, musím se nechat testovat?

Stačí, když si zajdu na antigenní testování, které platí plně stát, do jakéhokoliv testovacího centra a přinesu do práce negativní výsledek? A jak dlouho mi tento test bude platit? 

Ano, test podstoupený ve veřejném testovacím centru je pro zaměstnavatele dostačující a platí sedm dnů. PCR i antigenní testy mají stejnou platnost. Zaměstnavatel nesmí na pracoviště vpustit zaměstnance, který v posledních sedmi dnech nepodstoupil test s negativním výsledkem. 

Nyní se uvažuje o častějším testování, dvakrát i třikrát týdně, četnější testování samozřejmě může pomoci včasnějšímu zachycení nákazy.  

Pokud jsem už prodělala covid-19, musím se při příchodu do zaměstnání stejně testovat? 

Pokud disponujete lékařským potvrzením, že jste onemocnění covid-19 již prodělala, a předložíte jej zaměstnavateli, tak nemusíte povinné testování na pracovišti absolvovat. Doba, kdy se nemusíte testovat, je 90 dnů počítaných ode dne provedení prvního pozitivního PCR testu. Nesmíte ale vykazovat příznaky onemocnění. Pokud je máte, musíte testování podstoupit, i když 90 dnů od nákazy ještě neuplynulo. 

 

Právě se děje

Další zprávy