Kdy sundat roušku a jak testovat ve firmách. Průvodce právním bludištěm nařízení

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 3. 2021 6:16
Testování na covid-19 ve firmách jede na plné obrátky. K velkým firmám a státním úřadům nad 50 zaměstnanců se nově musí přidat i malé firmy s deseti a více zaměstnanci. Co lidé musí v práci podstoupit a co naopak mohou odmítnout v souvislosti s testováním, vysvětlují advokáti Tomáš Procházka z kanceláře Eversheds Sutherland a Klára Valentová z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Vadí mi respirátor, můžu ho v práci sundat?

  • Odpovídá advokátka Klára Valentová z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Nedokážu pracovat v zaměstnání s respirátorem na obličeji, špatně se mi dýchá. Existují výjimky, kdy ho nosit nemusím? Pomůže mi například potvrzení lékaře, že mi maska způsobuje zdravotní problémy? 

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví upravuje povinnost nosit roušky a respirátory. Na pracovišti je povinná alespoň rouška - zdravotnická obličejová maska nebo respirátor. Nosit respirátor a nic jiného je nutné pouze v prodejnách, provozovnách služeb, zdravotnických zařízeních, zařízeních sociálních služeb, na mezinárodních letištích, ve veřejné dopravě, na nástupišti na veřejnou dopravu, v motorových vozidlech, pokud nejedou společně osoby z jedné domácnosti.

Pokud zaměstnanec nepracuje ve výše uvedených provozech nebo se nepohybuje na výše uvedených místech, může zaměstnavatele požádat o zajištění roušky, která bývá lépe snášena než respirátor.

Bez roušky nebo respirátoru může zaměstnanec pracovat, jen když vykonává práci na pracovišti bez přítomnosti jiné osoby nebo na pracovišti, kde vykonává práce 3. nebo 4. kategorie z důvodu zátěže teplem. Pokud zaměstnanec nespadá do těchto výjimek a má skutečně při užívání respirátoru nebo roušky zdravotní problémy, může si je sundat na místě, kde nebude přítomna jiná osoba - jde například o sociální zařízení, odpočinkovou zónu, kuchyňku při konzumaci jídla a pití.

Pokud toto nestačí, je každopádně potřebné o daném problému komunikovat s nadřízeným a snažit se nalézt jiné řešení. Je důležité odlišit případy, kdy zaměstnanec je schopen práci vykonávat s rouškou nebo respirátorem, ale s určitým omezením, v tomto případě zaměstnanec musí svou práci vykonávat, nebo zaměstnanec vůbec ze zdravotních důvodů nosit respirátor nebo roušku nemůže. To by měl posoudit lékař. A podle obsahu lékařské zprávy by měl zaměstnavatel nalézt vhodné řešení podle provozních možností.

V případě, že by zaměstnavatel neměl jinou možnost než zaměstnance nechat doma na překážkách, což by mělo být pouze výjimečné řešení, je otázkou, zda se jedná o překážky v práci na straně zaměstnance, kdy je zaměstnanec doma zadarmo, nebo na straně zaměstnavatele, kdy má zaměstnanec právo na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Převažují ale názory, že se jedná o překážku v práci na straně zaměstnavatele s náhradou mzdy. 

 

Právě se děje

Další zprávy