Unie vzkazuje: nebudeme dotovat energetické plodiny

Petr Havel (spolupracovník redakce)
15. 1. 2008 16:00
Uhlíkový kredit pro zemědělce v ohrožení
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Možná již od příštího roku nebudou zemědělci v EU dostávat finanční podporu na pěstování energetických plodin, takzvaný uhlíkový kredit. Potvrzují to čelní představitelé českého Ministerstva zemědělství, kteří se zúčastňují jednání evropských institucí.

Podle prvního náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče již Evropská Komise několikrát avizovala, že letošní rok je posledním, kdy mohou zemědělci tyto dotace čerpat.

"Komise to odůvodňuje tím, že uhlíkový kredit měl nastartovat produkci obnovitelných zdrojů energie, a dva roky vyplácení této podpory by mělo k rozjezdu stačit," uvedl náměstek.

Fakticky ale podle něj povede zrušení uhlíkové kreditu k návratu zemědělců k pěstování plodin na potravinářské účely.

Zatím dotace nerušíme, ale snižujeme

"Obvykle platí, že pokud si zemědělci na nějakou podporu zvyknou a poté o ni přijdou, přestává finanční motivace na podnikatelské záměry působit," domnívá se Hlaváč. O konkrétním materiálu na zrušení podpory energetických plodin se nicméně podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče ještě nejednalo.

Dotace prostřednictvím uhlíkového kreditu měla podle původních předpokladů Evropské Komise činit 45 eur na hektar pěstovaných energetických plodin, zejména jako suroviny pro výrobu biopaliv. Již v současné době je ale tato podpora zhruba o třetinu nižší (zhruba 31, 50 eur), přestože Komise ještě před dvěma roky uvažovala o navýšení dotace až na 85 eur na hektar.

Podle náměstka ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáše Douchy je pokles dotace způsoben překročením původně plánované výměry půdy k energetickým účelům.

To nastalo především v zemích původní patnáctky, které čerpají největší díl dotací na tyto účely.

"Evropa je postrašená narůstající nerovnováhou mezi potravinářským a nepotravinářským užitím zemědělských plodin, kdy se orná půda využívá stále více pro energetické účely, a tím dochází ke zvyšování cen potravin. Ceny na trhu jsou dnes tak vysoké, že uhlíkový kredit v podstatě ztrácí své opodstatnění," konstatuje Doucha.

Zrušení motivační dotace k pěstování energetických plodin i nejnovější změnu přístupu Unie připouštějící negativní vliv biopaliv na ceny zemědělských komodit i životní prostředí vítají zejména výrobci potravin.

"Je to správný krok k tomu, aby obilí a další hospodářské plodiny sloužily k tomu, k čemu sloužit mají, tedy k výrobě potravin, a aby produkce zemědělských komodit k technickým účelům zbytečně ceny potravin nezvyšovala," zdůrazňuje prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

 

Právě se děje

Další zprávy